Kemin Ok­la­hol­man pal­ve­lu­ko­ti uu­dis­tuu­–a­suk­kaat olivat mie­lis­sään hen­ki­lö­kun­nan jär­jes­tä­mäs­tä puu­ro­juh­las­ta

Kemin Oklaholman palvelukodissa asuvat Anneli Eriksson (vas.) Saara Honkanen osallistuivat palvelukodin puurojuhlaan.
Kemin Oklaholman palvelukodissa asuvat Anneli Eriksson (vas.) Saara Honkanen osallistuivat palvelukodin puurojuhlaan.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kaupungin Oklaholman palvelukoti nimesi puurojuhlansa yhteydessä kaksi osastoaan uudelleen. Dementiaosastosta tuli Kotivalkama ja hoivaosastosta Kotisatama. Kemin seurakunnan sairaalapastori Ari Niskala kävi siunaamassa kodit ja avaamassa tilaisuuden.

– Osastonimet ovat historiaa. Asukkaat asuvat kodeissa, ja taloa on sisustettu kodikkaammaksi. Uusissa nimissä on ajatuksena, että osa asukkaista muuttaa ensin Kotivalkamaan, josta he siirtyvät myöhemmin Kotisatamaan, Oklaholman palvelukodin vs. osastonhoitaja Tuija Rytkönen perustelee muutosta.

Palvelukodin henkilökunta äänesti uusista nimistä. Ehdotuksia antoivat asukkaat ja omaiset.

Ensi vuoden alussa Oklaholman palvelukodissa astuu voimaan astuu myös Taina Semin kehittämä uusi kulttuurimuutosmalli, jossa osallistetaan vanhuksia hoivakodin arkisiin askareisiin. Uudistuksella halutaan saada vireyttä nostavaa toimintaa heidän arkipäiviinsä.

– Olemme kuten kotona ja teemme yhdessä kotiaskareita. Lähdemme siinä liikkeelle asukkaiden tarpeista ja toiveista, Oklaholman palvelukodin sairaanhoitaja Sari Heino kertoo.

Puurojuhlaan saivat osallistua myös Oklaholman palvelukodin asukkaiden omaiset ja ystävät.
Puurojuhlaan saivat osallistua myös Oklaholman palvelukodin asukkaiden omaiset ja ystävät.
Kuva: Jussi Saarela

Viime viikolla pidettyyn puurojuhlaan osallistui vanhusten omaisia ja ystäviä. Jouluisessa tilaisuudessa oli tarjolla musiikkia, yhteislaulua ja joulupuuroa. Puurojuhlan lisäksi palvelukodissa on vuosittain kesäjuhlat.

Juhlaan osallistunut Saara Honkanen kehuu asuinpaikkaansa Kotivalkamaa vuolaasti.

– Tämä on maailman paras paikka asua ja olla. Täällä pidetään hyvää huolta, pian vuoden paikassa asunut Honkanen sanoo.

Hän on mielissään myös puurojuhlasta ja palvelukodin monenlaisista ajanvietteistä.

Anneli Eriksson on asunut vuodesta 2017 lähtien Kotisatamassa. Hänkin viihtyy palvelukodissa.

– Hoitajat huolehtivat hyvin minusta ja hoitavat hyvin minua, Eriksson sanoo.

Hän on mielissään siitä, että palvelukodissa on tapahtumia.

Kemin kaupungin Oklaholman tehostetun asumispalvelun yksikössä on viisikymmentä asukasta. Kaikilla vanhuksilla on omat asunnot ja yhteiset tilat käytössään. Ensimmäinen osa Kotivalkama valmistui vuonna 1995 ja toinen osa Kotisatama 2009.

Media toi hiljattain esille joitakin epäkohtia vanhusten hoidosta Suomen sekä kunnallisista että yksityisistä palvelukodeista. Palvelukoteja valvovat yhdessä aluehallintovirastot (avi) ja Valvira. Kunnallisia palvelukoteja valvovat myös kunnat itse ja lisäksi palvelukotien sisällä pitää olla omavalvontaa. Kemissä on lisäksi tänä vuonna aloittanut työskentelemään palveluasumisen palveluesimies Merja Orre, joka vastaa Kemin kaupungin osalta palvelukotien toiminnasta ja osallistuu yksityisten palvelutuottajiien toiminnan valvontaan.

Rytkönen haluaa huomauttaa, että epäkohtia on tullut vain murto-osassa sekä kunnallisissa että yksityisissä palvelukodeissa.

– Pääasiassa Suomen palvelukodit ovat erittäin hyviä ja asiat ovat niissä kunnossa. Se pitäisi aina muistaa, että niissä on paljon hyvää.

Hän myös huomauttaa, että valvonnan tarkoitus nimenomaan on, että virheet havaitaan ja ne laitetaan kuntoon.

– Koemme yhteistyön avin ja Valviran kanssa erittäin positiivisena. Ne ohjaavat ja neuvovat.

Rytkösen mielestä Oklaholman palvelukodissa asiat ovat hyvässä kunnossa pätevän ja sitoutuneen henkilökunnan ansiosta. Vakituista henkilökuntaa on paikassa 33 henkilön verran ja lisäksi on sijaisia.

Puurojuhlan avasi Kemin seurakunnan sairaalapastori Ari Niskala. Hän myös siunasi Kotivalkamaksi ja Kotisatamaksi nimetyt kodit.
Puurojuhlan avasi Kemin seurakunnan sairaalapastori Ari Niskala. Hän myös siunasi Kotivalkamaksi ja Kotisatamaksi nimetyt kodit.
Kuva: Jussi Saarela