Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Kemin Mat­kai­lun tuleva tu­ris­ti­tal­vi on iso ar­voi­tus –tu­ris­ti­vir­ta meni maa­lis­kuus­sa ker­ral­la poikki

-

Lapin matkailu on hätää kärsimässä koronaepidemian aiheuttaminen matkustusrajoitusten vuoksi. Meri-Lapin matkailu on osanen Lapin matkailua, vaikka se ei nouse samalla tavalla otsikoihin kuin pohjoisen Lapin matkailu. Samapa tuo, mutta samassa lirissä Lapin matkailun kanssa on myös Meri-Lapin turismi.

Meri-Lapin Matkailu Oy:n myyntijohtaja Teija Mikkola ja Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen ovat jatkuvassa yhteydessä pohjoisimman Suomen matkailualan vastaaviin henkilöihin, jotta toimivat lääkkeet löytyisivät kovaa kohdellun alan nostamiseen raiteilleen.

– Lappiin ei tehdä matkoja hetken mielijohteesta, vaan alla on pitkä suunnittelu. Lappi on monelle se bucket-list elämys, joten matkasta haaveillaan ja sitä suunnitellaan pitkään. Nyt pitää viimeistään toimia ensi talven osalta. Lapin matkailutoiminta on täysin kiinni rajoista ja lentoreittien avaamisesta. Terveys pitää silti pitää koko ajan mielessä, Kemin Matkailun kokemusjohtaja Noora Barria mietiskelee.

Kemin Matkailulla on valmiit suunnitelmat eri tilanteiden välillä. Ennustettavuus on vaikeaa ja suunnitelmat voivat muuttua viikoittain koronan leviämisen ja hallituksen päätösten johdosta. Tilanne on markkinoinnin kannalta vähintäänkin haastava.

Lähipäivinä tehdään päätös varsinaisen lumilinnan rakentamisesta.

Viime vuoden joulukuu oli Kemin matkailun osalta vilkasta aikaa. Kiinalainen uusi vuosi osui tammikuulle ja silloin Kemi täyttyi aasialaisista turisteista. Juhlan aikaan rajat Aasiaan menivät kiinni ja peruutuksia alkoi tulla. Kun maaliskuussa iskivät matkustusrajoitukset päälle myös Euroopassa, niin lumilinnassa ja Sammolla alkoi olla tilaa.

– Meillä oli täällä aasialaisia turisteja kun korona iski päälle, mutta turistivirta katkesi täysin. Tilanteemme olisi ollut vielä huonompi, jos koronarajoitukset olisivat tulleet voimaan pari kuukautta aiemmin. Vaikka olemme panostaneet kesämatkailuun, niin talvimatkailusta tulee edelleen pääosa matkailutulostamme, Barria muistuttaa.

Sammon risteilyt lopetettiin kuukautta normaalia aiemmin eli 15.3. Turisteja olisi sen jälkeen tullut Kemin matkailuvaltin kyytiin ainoastaan kourallinen. Peruutuksia tuli Kemin Matkailulle päivittäin. Edelleenkin Sammon matkaajista noin 98 prosenttia tulee ulkomailta.

Kemin Matkailun johtoryhmä päätti keväällä, että syyskuussa tarkastellaan tulevan talven toimintoja. Syyskuu tuli nopeasti.

– Talven suunnitelmat, rekrytointi ja markkinointi olisivat hyvä olla tässä vaiheessa valmiita. Emme kuitenkaan tiedä milloin rajat mahdollisesti avataan. Nyt on viimeiset hetket käsillä tehdä päätöksiä Lapin matkailusta, sillä jouluunkaan ei ole aikaa enää kuin reilut kolme kuukautta.

Jouluvieraat ovat tärkeitä Meri-Lapillekin. Tilauslennot eivät laskeudu Kemi-Tornion lentokentälle, mutta esimerkiksi Rovaniemelle tuleville turisteille voidaan räätälöidä päivän reissu tutustumaan ympärivuotiseen lumilinnaan ja jäänmurtaja Sampoon.

-
Kuva: Jouni Valikainen

Lumilinnan alueella on ollut tasaisesti vierailijoita koko kesän aikana. Enemmänkin villa-asiakkaita, asuntoautoja ja -vaunuja olisi paikalle toki mahtunut.

– Olimme suljettuna koronan vuoksi kevään ja alkukesän. Kotimaisten sekä Euroopan lähialueiden markkinointi ja myynti niin yksittäisille matkailijoille, kuin matkanjärjestäjille meni ihan uusiksi koronan vuoksi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue näytti koronatartuntojen kohdalla tummanpunaista, niin moni matkalainen varmasti myös vaihtoi kulkureittinsä idemmäksi. Ymmärrän täysin kuluttajien käyttäytymistä, Noora Barria kertoo.

Ympärivuotinen lumilinna on tällä hetkellä auki maanantaista lauantaihin. Muunneltavat kokoustilat sekä ravintola- ja saunapalvelut ovat varattavissa niin kokouksiin kuin juhliin. Camping-alue on avoinna pitkälle syksyyn.

Kemin Matkailu työllistää 20 vakituista työntekijää. Kausityöntekijöitä on ollut lähes sata. Yritys on lomauttanut liki jokaisen työntekijänsä aina johtoryhmää myöten; osan lyhyemmäksi osan pidemmäksi aikaa.