Pääkirjoitus: Ener­gian rajua hin­nan­nou­sua on kom­pen­soi­ta­va ku­lut­ta­jil­le, tuki pitää koh­dis­taa täsmänä eniten kär­si­vil­le

Kuolleet: Ve­sa-Mat­ti Loiri oli lu­kui­sis­sa ur­hei­lu­har­ras­tuk­sis­saan mää­rä­tie­toi­nen ja eh­do­ton­kin – "Lähti siltä sei­so­mal­ta ovet pauk­kuen"

Katso kuvat: Uusien kas­vo­jen Ro­Ki–­ka­ra­vaa­ni hyppäsi jäälle

Kemin kau­pun­gin­teat­te­ri stree­maa las­ten­teat­te­ria tors­tai­sin – lä­he­tyk­sen ovat kaik­kien kat­sot­ta­vis­sa il­mai­sek­si

Tämän viikon teemana on matkustus. Katsojat voivat osallistua lähetykseen chatin kautta.

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemin kaupunginteatterin lastennäytelmät vierailevat usein esiintymässä päiväkodeissa. Koronan vuoksi siihen ei ole mahdollisuutta, joten teatteri tarjoaa päiväkodeille ja lapsiperheille teatteri-elämyksiä suorana livelähetyksenä Youtubessa.

Ensimmäisessä suorassa Satupankki-nimisessä showssa esiintyivät teatterin Johannat, Virsunen ja Ahonen.

Lähetykset toteutetaan yhteistyössä kirjaston kanssa: puolen tunnin mittaisessa jaksossa luetaan satuja sekä jutellaan kirjastosta ja kirjoista. Yhdessä osiossa lähetystä seuraavat lapset saavat myös osallistua lähetykseen.

Ensimmäisessä lähetyksessä teemana olivat eläimet. Kivikon päiväkodin lapset olivat lähettäneet teatteriin eläinaiheisia piirustuksia, joista näyttelijät improvisoivat lastenlauluja.

Lisäksi lähetyksen liveseuraajilla oli mahdollisuus osallistua lähetykseen chattiruutuun kommentoimalla, mutta ainakaan ensimmäisessä lähetyksessä tätä mahdollisuutta ei käytetty.

Katso ensimmäisen Satupankki-lähetyksen tallenne täältä:

Inspiroivat piirustukset

Teatterissa näyttelijät saavat voimaa ilmaisuunsa yleisöstä. Nettistreemissa yleisöä ei kuitenkaan näe.

– Lasten lähettämät piirustukset olivat inspiroivia. Lisäksi tiesimme, että yleisöä on paikalla useampi päiväkotiryhmä, Virsunen kertoo.

Ensimmäistä lähetystä valmistauduttiin noin neljän päivän ajan.

– Improlauluja ei varsinaisesti voi harjoitella, mutta etukäteen päätetään kuitenkin kappaleen melodia, Virsunen jatkaa.

OKM:lta tukea

Kemin kaupunginteatteri on lähtenyt streemauksiin mukaan hieman jälkijättöisesti

– Saimme OKM:lta tukea laitteiston hankintaan, kertoo esityksen kuvauksesta ja streemauksesta vastaava teatteriteknikko Sami Hiltunen.

Lapsille suunnattuja suoria streemauksia tehdään tänä keväänä vielä kolmena torstaiaamuna. Tällä viikolla Satupankki-lähetyksessä esiintyvät näyttelijät Tatja Hirvenmäki ja Satu Tala. Heidän teemansa on Matkustan ympäri maailmaa.

Teatterin johtaja Sarianne wPaasonen kertoo, että streemauksia voitaisiin tehdä enemmänkin etenkin sitten, kun alueen pandemiatyöryhmä näyttää vihreää valoa sille, että yhteen tilaan saisi kokoontua enemmän ihmisiä.

Tallennuksia verkossa

Kemin teatteri on tehnyt myös tallennuksia, joita on mahdollista katsoa verkossa.

Kemin Pirtin lavalle piti tulla Neil LaButen lyhytnäytelmistä koostunut kokonaisuus.

Nyt kahdesta LaButen lyhytnäytelmästä kuvattu tallenne on katsottavissa keikalla.fi -sivujen kautta.

Teatterin Facebook-sivuilla taas on katsottavissa maksuttomia videoita, joissa näyttelijä Sirpa Filppa lukee Rosa Liksomin novelleja.

Myös Meri-Lapin jousikvartetin musisointia on kuvattu ja esitetty Kemin kaupungin Youtube-kanavalla. Tuoreimpana esityksenä on Sonata Arctican solistin Tony Kakon kanssa tehty tulkinta Rolling Stonesin Paint it black -kappaleesta.

Satupankki torstaisin 6.5. saakka kello 9-9.30 Youtubessa. Jaksot katsottavissa kanavalta jälkikäteen.