Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ke­mi­jär­vi voisi liittyä Sallaan

Kävin vuosituhannen vaihteessa vajaa neljä vuotta Kemijärvellä töissä ja asuinkin siellä pari vuotta. Opin tuntemaan sen ihan mukavana paikkana. Ihmiset olivat ystävällisiä ja auttavaisia. Ei jäänyt pahaa sanottavaa Kemijärvestä.

Ihmiset ovat Kemijärvellä varmasti mukavia nykyäänkin, mutta kuntapolitiikassa siellä näyttää kiehuvan lähes joka päivä. Poliittinen kenttä on jakaantunut pahasti. Puolueloikkauksia ja uusia ryhmiä tulee niin tiuhaan, ettei tavallinen ihminen tahdo perässä pysyä. Viimeisempänä episodina on kaupunginjohtajan äkillinen eronpyyntö, jota kaupunkilaiset eivät tunnu millään hyväksyvän.

Minulla on ratkaisu asiaan. Yhdistetään pika-aikataululla Kemijärvi Sallaan. Muodostetaan uusi Sallan kaupunki ja unohdetaan turhat poliittiset riidat.

Uudesta Sallasta tulisi pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki 9 803 neliökilometrillä. Rovaniemi jäisi kirkkaasti kakkoseksi. Olisi siinä markkinavalttia, kun Euroopan suurin kaupunki markkinoisi Sallan kansallispuistoa, Suomun matkailu- ja laskettelukeskusta sekä alueen upeita järvimaisemia. Taivaan tulet välkkyisivät koko Itä-Lapissa.

Asukkaita uudessa kaupungissa olisi hieman yli 10 000 eli ihan mukavasti. Vaakunaksi valittaisiin nykyinen Kemijärven vaakuna. Siinä mustassa kentässä on kanto, jonka yläpää on teroitettu kolmikärkiseksi ja sen molemmin puolin saatteena kuusisakarainen tähti; kaikki hopeaa. Se päihittää Sallan tunturin kaarihirren. Kaupunginjohtajana aloittaisi luonnollisesti Sallan kunnanjohtajana vakaasti ja idearikkaasti toiminut Erkki Parkkinen.

Uimahallimiehenä näkisin Kemijärvellä 50 metrin radalla varustetun uimahallin. Rovaniemen kokoomuslaiset olisivat niin kateudesta vihreitä, että järjestäisivät kaikki syys- ja kevätretkensä Sallan Suomutunturille ja kelluisivat illat Kemijärven uudessa uimahallikylpylässä kaupungin keskustassa. Suomen ennätyksen puolueloikkarina tehnyt Matti Torvinen toivottaisi uimahallisäätiön puheenjohtajana aateveljensä iloisesti tervetulleeksi Sallaan, missä ”on rauha maassa ja venäläinen Moskovassa.”

Sallan uuden kaupungin tervehdyksen esittäisi suurimman valtuustoryhmän edustajana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Janne Kaisanlahti (kesk.) muistuttaen puheessaan aidosta lähimmäisenrakkaudesta.