Kemi saa hakea kau­pun­gin­joh­ta­ja Tero Nis­si­sel­le seu­raa­jan vii­meis­tään ensi kesänä

Tero Nissinen täyttää 50 vuotta 17.7. Vanhenemistaan mies juhlistaa tenniksen ja jalkapallon merkeissä Ruutinrannan tenniskentillä ja Sauvosaaressa 15.8.
Tero Nissinen täyttää 50 vuotta 17.7. Vanhenemistaan mies juhlistaa tenniksen ja jalkapallon merkeissä Ruutinrannan tenniskentillä ja Sauvosaaressa 15.8.
Kuva: Jouni Valikainen

Tero Nissisen työsuhde Kemin kaupunginjohtajana alkaa olla loppusuoralla. Perjantaina 50 vuotta täyttävän miehen määräaikainen työsuhde päättyy viimeistään 30.6. 2021. Voi se päättyä jo aiemminkin, jos hänet valitaan Salon kaupunginjohtajaksi. Valinnoissa on enää Nissisen lisäksi mukana Salon vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen.

– Jos valtuusto päätyy valitsemaan minut, niin otan viran vastaan, mutta kisahan on oikeastaan vasta puolessa välissä, kun kaksi haastattelua on vielä käymättä, Tero Nissinen sanoo.

Vaikka valinta ei kohdistuisi Nissiseen, niin työura Kemin kaupunginjohtajana päättyy hyvinkin varmasti viimeistään ensi kesänä.

– Minulle tehtiin määräaikainen työsopimus Kemin kaupunginjohtajaksi, jota jatkettiin jo kerran 2017. Teoriassa voisin hakea omaa virkaani uudelleen, mutta mielestäni nyt pitää laittaa rotaatio liikkeelle. Muilla virkamiehillä ja luottamushenkilöillä on nyt aikaa orientoitua tulevaan vaihdokseen.

Jos Salossa valinta kohdistuu Nissiseen, niin tuleva vuodenvaihde voisi olla mahdollinen työpaikan vaihdon ajankohta.

Tero Nissinen ei allekirjoita vanhaa sanontaa, että kapteeni jättää ensimmäisenä uppoavan laiva. Päinvastoin.

– Syyskaudella on edessä tärkeitä kaupungin talouteen ja kehittämiseen liittyviä asioita, jotka kulkevat minunkin pöytäni kautta. Haluan tehdä kunniallisen poistumisen tästä laivasta.

Yhtenä tärkeänä asiana eteen tulee maakunnallinen sote-lausunto ja Mehiläinen Länsipohjan yhteistyösopimus osana maakunnan sote-palvelujen järjestämisessä.

– Jo sopimuksen perustamisvaiheessa rivit repesivät. Kaksi kolmasosaa Lapin maakunnasta oli sopimusta vastaan sekä maan hallitus ja lähes puolet Kemin valtuutetuista.

Nissisen mielestä toimivia sote-palvelujen sapluunoita sopii Suomeen useampi.

– On surullista, että julkisten ja yksityisten palveluntuottajien asetelma nähdään niin ristiriitaisena. Minä näen molemmat paremminkin mahdollisuuksina ja rikkautena.

Nissinen uskoo, että jos mehiläissopimus joudutaan uuden maakunnallisen sote-mallin vuoksi purkamaan, niin siitä ei koidu kunnille sanktioita.

– Sopimuksessa todetaan, että jos lainsäädäntö tekee sopimuksen toteuttamisen mahdottomaksi, niin sopimus avataan uudelleen neuvoteltavaksi. Jos valtio mitätöi olemassa olevan sopimuksen, niin se ei ole niin yksinkertaista että valtiolle ei tulisi kustannuksia oikeusvaltioperiaatteen ja sopimusvapauden romuttamisesta. Ilmassa on monia kysymysmerkkejä. Nyt tarvitaan maakunnallista kyvykkyyttä, jotta saisimme pohjoiseen toimivan sote-ratkaisun, joka huomioi olemassa olevan tilanteen.

Kahdeksan vuoden aikana Kemissä on tapahtunut paljon positiivisia asioita. Nissinen nostaa päällimmäisenä esiin metsäteollisuuden renesanssin ja biokiertotalouden.

– Iloitsen, kun nämä alat lähtevät tosi vahvasti liikkeelle. Kaupunkikonsernina olemme panostaneet kiertotalouteen, josta voisi tulla uutta vahvaa elinvoimaa. Metsä Fibren mahdollinen investointi työntää väistämättä monia asioita eteenpäin. Teema Vihreä ja kestävä Kemi on tulevaisuuden lanka, joka liittyy myös metsäteollisuuteen, kiertotalouteen sekä kaupungin vastuulliseen tapaan toimia. Tavoittelemme kestävää otetta olkoon kysymys taloudesta, sosiaalipuolesta tai ympäristöstä. Polun päät tulevaan on löytynyt, mistä voi olla jatkossa hyötyä kaupungille.

Kemin talous on suurennuslasin alla. Jos käännettä parempaan ei tule, niin Kemikin voidaan liittää kriisikuntien joukkoon.

– Päättäjien pitää saada ja sisäistää realistinen kuva taloudesta, jotta he voivat tehdä viisaita päätöksiä. Kuntatalous on lopulta aika yksinkertaista matematiikkaa ja me olemme eläneet todellisuudessa vuosikymmeniä kestävyysvajeessa. Ilman osittain kipeitäkin päätöksiä olemme tukalassa tilanteessa. Nykyinen valtuusto antaa tulevan syksyn päätöksillään talouseväät myös tulevalle valtuustolle.

Uusia tilanteita miehellä on riittänyt niin ammatti- kuin siviilipuolellakin. Ammatillisella puolella Nissinen nostaa esiin myös ammattikorkeakouluun kohdistuneet leikkaukset ja ydinvoimalapäätös, missä Simo jäi Pyhäjoen jälkeen kakkoseksi. Päätökset tulivat julki juuri ennen kuin Nissisestä tuli Kemin kaupunginjohtaja.

– Kemi-Tornio-alueelta leikattiin 40 prosenttia ammattikorkeakoulun aloituspaikoista. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun fuusio oli raskas, mutta lopulta oikea päätös. Ilman fuusiota alueemme ammattikorkeakoululle olisi käynyt vieläkin heikommin. Ydinvoimalapäätös tuli samaan aikaan ja taidettiin puhua mustasta tiistaista, Nissinen muistelee.

Myös Nissisen siviiliasiat kokivat Kemissä melkoisen muutoksen. Hän meni naimisiin ja perusti vaimon lisäksi kolmen alaikäisen lapsen ja kahden koiran kanssa perheen. Kemissä hän teki paluun myös tenniksen pariin.

– Ikaalisissa ei ollut samanlaista tenniskulttuuria kuin Kemissä. Kun minut valittiin Kemin kaupunginjohtajaksi, niin kemiläiset tennismiehet muistuttivat minua ottamaan mailat mukaan.

Tenniksen pelaaminen ja harjoittelu on tuottanut tulosta. Tehdessään paluun kentille mies painoi yli sata kiloa. Nyt hoikistunut pelaaja on senioreiden maailmanmestari nelinpelissä.

– Harmi, että Floridan MM-kisat peruttiin tänä vuonna koronan vuoksi, sillä olisin päässyt pelaamaan siellä 50-vuotiaiden sarjassa nelinpeliä tutun saksalaisen parina, jonka kanssa voitimme vuonna 2017 maailmanmestaruuden 45-vuotiaisissa.

Jos Tero Nissinen muuttaa Etelä-Suomeen, niin hänellä on vastaus valmiina, kun ihmiset kyselevät Kemin valttikortteja.

– Kemissä on särmää ja hienoja ihmisiä. Sisäsatama on yksi Suomen komeimmista asukkaiden olohuoneista. Mies voi lähteä Kemistä, mutta Kemi ei lähde miehestä sanotaan.

Tero Nissinen juhlistaa miehen ikään pääsyään 15.8. urheilun merkeissä. Lahjojen, kukkien ja puheiden sijaan pääosan ottavat tennis, jalkapallo ja hyväntekeväisyys.

Syntymäpäivät

Tero Nissinen

Syntynyt 17.7.1970.

Syntymäpaikka Tampere.

Perhe: Vaimo, kolme alaikäistä lasta ja kaksi koiraa.

Koulutus: Hallintotieteiden maisteri.

Poliittinen tausta: Puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Työura: Hollolan sosiaalitoimen talous- ja hallintosihteeri 1997-1999, Euran talousjohtaja 1999-2001, Espoon ja Vantaan teknillisen ammattikorkeakoulun kuntayhtymän talousjohtaja 2001-2002, Pyhäjärven kaupunginjohtaja 2002-2006, Ikaalisten kaupunginjohtaja 2006-2012, Kemin kaupunginjohtaja 2012-

Harrastukset: Tennis.