Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kä­ve­ly­ka­dul­la au­toi­lua ra­joi­te­taan tur­val­li­suu­den takia

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Koskiniemi (ps.) arvosteli (LK 7.2.) Rovaniemen kaupungin pysäköinninvalvontaa mielipuoliseksi. Hän kertoi seurueensa saaneen pysäköintivirhemaksun, kun he olivat purkaneet Lordin aukiolla peräkärrystä tavaraa paikkaan, jonka olivat vuokranneet tapahtumaa varten.

Lordin aukio on osa kävelykatua, joka on tarkoitettu jalankulkuun ja pyöräilyyn. Kävelykadulla moottoriajoneuvolla ajaminen, pysähtyminen ja pysäköinti on lähtökohtaisesti laissa kielletty turvallisuussyistä. Rajoituksella on myös merkittävä vaikutus alueen viihtyisyyteen.

Varsinkin sesonkina ja myös muulloin viikonloppuisin kävelykadulla liikkuu hyvin paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Tämän vuoksi huoltoajo on nykyisin sallittu vain aamuisin kello 6–10, jolloin jalankulkijoita on vähemmän liikkeellä.

Aikarajoitus on asetettu nimenomaan alueen yrittäjien toivomusten mukaiseksi.

Aikarajoitus on asetettu nimenomaan alueen yrittäjien toivomusten mukaiseksi. Rajoitus ei koske kunnossapitoajoneuvoja. Huoltoajo on sallittua vain Jaakonkadun kautta. Muista suunnista kävelykadulle ei saa ajaa.

Aiemmin huoltoajolla ei ollut aikarajoituksia. Alueen käyttö on viime vuosina muuttunut varsin paljon: kadulla on paljon sesonkiin liittyviä rakennuksia ja rakennelmia, jotka vievät jalankulkijoilta tilaa ja ohjaavat isot ihmismassat yhä kapeammille reiteille. Myös jalankulkijoiden määrä on selvästi kasvanut.

Kävelykadulla ihmiset ajattelevat olevansa autottomassa ympäristössä, jolloin he eivät osaa varoa satunnaisia liikkuvia ajoneuvoja samaan tapaan kuin autoteillä. Kun läheltä piti-tilanteita alkoi ilmetä säännöllisesti ja myös alueen puhtaanapito alkoi huoltoajoneuvojen määrän vuoksi olla haasteellista, huoltoajoa päätettiin rajoittaa.

Kävelykadun läpi kulkee myös pelastustie, joka on pidettävä vapaana kaikissa tilanteissa.

Janne Alkkikaupungininsinööri
Kirsi Alannepysäköinninvalvoja, Rovaniemen kaupunki