Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kau­pun­gin­ta­lon re­mont­ti on pian ka­tast­ro­fi

Kirjoittaja ei ole tytyväinen Rovaniemen kaupungintalon remontin etenemiseen.
Kirjoittaja ei ole tytyväinen Rovaniemen kaupungintalon remontin etenemiseen.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen kaupungintalon peruskorjaushankkeen valmistelu alkaa kääntyä katastrofiin. Tilajaostolle esitetään, että luottamusmiesten pitää päättää peruskorjauksen vaihtoehdoista. Menettely etenkin tässä vaiheessa on absurdi. Esittelyssä ei ole päätä eikä häntää. Minkä muotoisena tilojen suhteen peruskorjaus on tarkoitus toteuttaa? Osa arviohinnoista on puuta heinää.

Vuosia sitten hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan työpisteiden määrää on nostettu 50 prosenttia purkaen väliseiniä ja tekemällä maisemakonttoreita. Onko tämä yhä voimassa? Miten nykyinen ilmalämmitysjärjestelmä saadaan toimimaan uudessa huonejärjestyksessä ? 40-vuotias järjestelmä on pääsyy siihen, että pöly ja kuitu kiertää huoneissa ja aiheuttaa hengitystieoireita. Kuntotutkimuksissa on todettu, ettei talossa ole homeongelmaa.

Etätyö tuli jäädäkseen. Vuosia olen kysellyt sitä, kenelle toimistomassa vuokrataan. Neljä vuotta on vastattu, että neuvottelut ovat jo pitkällä ja tulijoita on muitakin kuin oma väki. Viime syksynä "tarpeen mukaan peruskorjaus" oli jo etenemässä valtuustossa, mutta virkamiesten vakuuttava selitys sai minut vetämään ehdotukseni pois.

Talon sakarainen muoto puoltaa vaiheittain peruskorjausta. Tosin pinnoitteet ovat kohtalaisessa kunnossa ja pelkällä pintaremontillakin niistä saa lähes uutta vastaavan.

Tilajaosto on päättänyt toteuttaa hankkeen allianssimallilla. Totesin sen tässä kohteessa turhaksi ja se lisää kustannuksia. Aaltosäätiön taakse on turha mennä – se ei estä korjaamasta taloa tavallisin menetelmin asu ja henki säilyttäen. Kaksi paikallista rakennusliikettä on kertonut, etteivät ne osallistu kilpailuun, koska allianssi.

Remontti on jo kilpailutettu moneen otteeseen – se on  taas keskeytetty. Valtuutetuille ei ole informoitu syistä, eikä siitäkään, millä sisällöllä kilpailutusta on tehty, eikä myöskään tuloksista. Nyt meidän pitäisi päättää neljästä vaihtoehdosta, joista yksi on, ettei tehdä mitään.

Projektiin lienee jo tarjouspyyntövaiheessa palkattu rakennuspuolen konsultti. Sen tehtävä on hoitaa suunnittelu ja tarjouspyyntö siten, että tarjouspyyntöaineistoon saadaan kustannusarvioon sopivat, tarvittavan tasoiset suunnitelmat ja kilpailutus järkevin ehdoin.

Olemme pyrkineet saamaan asiassa neuvotteluyhteyden kaupunginjohtajaan, mutta aikaa häneltä ei ole ilmaantunut. Se tuntuu luottamushenkilöiden aliarvioinnilta. Pyydän häneltä selvitystä. Kuntalaki tuntee esittelijän vastuun. Valtuutettujen tahto ei ole hoitaa asioita näin.

Kirjoittaja on rakennustekniikan diplomi-insinööri sekä Rovaniemen kaupunginvaltuutettu (kesk.) ja yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan puheenjohtaja.