Kysely: Miten pidät itsesi ja asun­to­si vii­leä­nä hel­teel­lä? – kerro vink­ki­si Lapin Kan­sal­le, teemme ai­hees­ta juttua

Kolumni: Kes­kin­ker­tai­suus kun­niaan, elä­mäs­sä ei tar­vit­se koko ajan nauttia kai­kes­ta

Yritykset: Kemissä yri­te­tään perua ym­pä­ris­tö­lu­pa ro­mu­yri­tyk­sel­tä – "Poik­keuk­sel­li­nen toimi"

Kau­pun­gin­joh­ta­ja kan­nus­taa ja antaa ta­voit­tei­ta – Jukka Kujala palasi ko­ti­kau­pun­kiin­sa kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Jukka Kujala aloitti Tornion kaupunginjohtajana elokuussa. Syyskuussa töihin sai tulla remontoidun kaupungintalon virkahuoneeseen.
Jukka Kujala aloitti Tornion kaupunginjohtajana elokuussa. Syyskuussa töihin sai tulla remontoidun kaupungintalon virkahuoneeseen.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Kaupunginjohtaja kannustaa ja antaa tavoitteita

Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala on aloittanut uuden tehtävänsä Sähkötalon väistötiloissa, mutta on asettunut taloksi remontoidun kaupungintalon työhuoneen kirjoituspöytänsä ääreen. Millaisen kaupunginjohtajan Tornio on saanut?

–Työyhteisössä olen helposti lähestyttävä, keskusteleva ja kannustava johtaja, mutta teen myös vaikeitakin päätöksiä ja valintoja, jotka eivät aina voi kaikkia miellyttää, Kujala muotoilee.

Kujalan luo onkin helppo piipahtaa. Ovi on auki käytävään.

Antaako kaupunginjohtaja käskyjä vai tavoitteita?

– Annan tavoitteita, en käskytä, Kujala vastaa nopeasti.

Yhteistyö päättäjien kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle.

– Hallitus on keskusteleva ja ilmapiiri on avoin. Se on hyvä merkki ja toivottavasti näin jatkuu.

Töihin keskelle muutoksia

Kujala tuli Rovaniemen elinvoimapalvelujen johtajan tehtävästä töihin 400-vuotisjuhlaa viettävään kotikaupunkiinsa keskelle muutoksia.

Tornio aloittaa uuden kaupunkistrategian tekemisen, koronapandemia on hyydyttänyt rajakaupunkien rinnakkaiseloa ja parhaillaan valmistellaan Lapin hyvinvointialuetta, jonne Tornionkin sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät.

– 2023 on muutos tässäkin työssä. Sote-uudistus haastaa kunnat ja kaupungit. Helmikuuhun mennessä on paljon selvitettävää, ketä se koskee, mitä kiinteistöjä tai tukipalveluita se koskee, Kujala sanoo.

Tornion tulee pitää peruspalveluistaan kiinni ja Kujalan mielestä koko seutukunnan on valvottava, että Lapissa pysyy kaksi päivystävää keskussairaalaa.

Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala innostuu uusista asioista ja haasteista.
Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala innostuu uusista asioista ja haasteista.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Raja on vahvuus ja erikoisuus

Kujala on tehnyt opinnäytteensä Tornion ja Haaparannan rajayhteistyöstä.

– Suomi oli liittynyt Euroopan unioniin 1995. EU avasi täysin uusia mahdollisuuksia, etenkin rahoituksen osalta. Alueella oli kova draivi päällä, Kujala kertoo 1999 valmistuneen gradun tiedonkeruusta.

– Nyt moni asia on konkreettinen, yhteistyö etenkin tekniikan, kaupunkirakenteen ja elinkeinojen kehittämisen aloilla on helppoa. Jokin taso on saavutettu ja tästä on mentävä eteenpäin. Raja on vahvuus ja erikoisuus. Se pitää saada positiivisesti vireille, reagoida nopeasti ja ryhtyä nopeasti toimeen, Kujala jatkaa.

Kujala toivoo myös , että ratahanke Laurilasta Tornioon ja Haaparannalle aktivoisi Tornion solmupisteeksi Tukholman ja Helsingin välille myös raideliikenteessä.

Rajan tuomat mahdollisuudet liippaavat myös strategiatyötä. Miten päästään Pohjois-Ruotsin isojen investointien vanaveteen?

Tiivis ja selkeä strategia

Juuri alkanutta strategian laatimista helpottaa Kujalan mukaan se, että aikaisemman strategian pohjatyö ja visiot ovat hyvät.

Uudessa strategiassa keskitytään toimintalinjoihin, painopisteisiin ja tavoitteisiin. Selkeä ja tiivis strategia, Kujala kiteyttää.

Ykkösenä on se, mihin ratkaisut johtavat ja miten se vaikuttaa niin, että työllisyysaste ja työn tuottavuus nousisivat. Tarkasteluun tulevat valintojen vaikutus kaupungin talouden tasapainoon.

– Joka vuosi ei tarvitsisi miettiä, mistä leikataan, pitkäaikaisempaa toimintamallia kaavaileva Kujala sanoo.

Torniossa arvostetaan tekemisen meininkiä

Torniosta ei juuri voi puhua mainitsematta Outokummun tehdasta. Team Botnian entisenä toimitusjohtajan Tornion yrityselämä on Kujalalle tuttua.

–Terästehdas  on kaupungille ja elinkeinoelämälle tärkeä. Torniossa on rakennusalan yrityksiä, tukku- ja logistiikkayrityksiä, kauppaa  ja vahva metallialan pk-sektori, jolla on asiakkaita ympäri maailmaa eivätkä ne ole yksinomaan Outokummun varassa, Kujala sanoo.

Ja parasta Torniossa?

– Joki, raja ja meri luovat kokonaisuuden, jonka ympärillä on hyvä elää.  Minua viehättää torniolainen mentaliteetti. Täällä tehdään, yritetään ja arvostetaan tervettä tekemisen meininkiä.

Jatka lausetta

Jukka Kujala

Luin viimeksi Alf Rehnin Johtajuuden ristiriidat. Kirja ei anna valmiita vastauksia, mutta ajatuksia johtajana ja ihmisenä toimimisesta. Se antaa armon tai viisauden epäonnistua ja muistuttaa, että johtajat ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin.

Kuuntelen vanhan liiton miehenä musiikkia, jota soitetaan oikeilla soittimilla. Suosikki on Bruce Springsteenin ja E Street Bandin musiikki. Siinä on rokkia, bluesia, vähän soulahtavaa ja joissakin livetaltioinneissa gospeliakin.

Seuraan televisiosta uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Viikonloppuisin katson perheen kanssa musiikkiohjelmia Vain elämää ja Elämäni biisiä, jossa kiehtovat sekä artistit, että vieraiden tarinat.

Katsoin elokuvan Dyyni. Se oli pitkästä aikaa elokuva, joka tuntui jossakin. Se kertoo vallasta, juonittelusta ja toivosta. Päähenkilö valitsi tiensä ja vaikka ei sitä aluksi tahtonut, päätti suunnata aivan erilaiseen tulevaisuuteen, kuin oli suunniteltu. Elokuva oli tyylikäs, mutta synkkä.

Harrastan kuntoliikuntaa, moottoripyöräilyä, omakotitalon askareita, kuuntelen ja soitan musiikkia.

Innostun uusista asioita ja haasteista. Ne voivat olla isoja tai pieniä. Myös työ on innostavaa ja haasteellista.

Toivon, että pääsen joskus pitkälle moottoripyöräreissulle Eurooppaan Alppien serpentiiniteille.

Henkilökohtaisesti tärkeitä asioita ovat läheisten hyvinvointi, oma hyvinvointi ja terveys.

Ärsyttää epäkohteliaisuus, jossa ei oteta toisia huomioon esimerkiksi omalla käytöksellään.