Kau­pun­gin ta­lous­kui­lu jatkaa kas­va­mis­taan – Millä mielin val­tuus­to­ryh­mien pu­heen­joh­ta­jat läh­te­vät syk­syyn?

Gallup Millä mielin suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat aloittavat viimeisen kokoussyksyn ja vuoden 2021 budjetin valmistelun?

Kaupunginvaltuuston syksyn ensimmäinen kokous oli maanantaina. Suurin osa valtuutetuista osallistui kokoukseen etäyhteydellä.
Kaupunginvaltuuston syksyn ensimmäinen kokous oli maanantaina. Suurin osa valtuutetuista osallistui kokoukseen etäyhteydellä.
Kuva: Pekka Aho

Maanantaina oli syksyn ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous. Kuntapäättäjien nelivuotinen valtuustokausi kääntyy loppusuoralle, sillä ensi keväänä on uudet vaalit. Viime vaalien jälkeen puolueet allekirjoittivat Rovaniemellä historiallisen valtuustosopimuksen, mutta puolueiden välinen yhteishenki on sittemmin haihtunut. Vuosien korjaussuunnitelmasta huolimatta kaupungin taloudessa on yhä kymmenien miljoonien eurojen vaje, ja tänä vuonna korona on tuonut jälleen uusia rahareikiä.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat: Päätösten aika

Kysyimme syksyn ensimmäisen kokouksen jälkeen tunnelmia suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajilta. Valtuustossa on lisäksi kaksi kristillisdemokraattien valtuutettua, yksi sinisten valtuutettu ja lisäksi sitoutumattomana Sara Seppänen (ent. Tuisku), joka kuului aiemmin kokoomuksen ryhmään.

  

Nyt pitäisi linjata pitkän tähtäimen talouden ja palvelujen tavoitteet, sanoo Susanna Junttila.
Nyt pitäisi linjata pitkän tähtäimen talouden ja palvelujen tavoitteet, sanoo Susanna Junttila.
Kuva: Susanna Junttila

”Syksystä on tulossa todella raskas ja luvassa on vaikeita päätöksiä. Olen kuitenkin eri mieltä siitä, etteikö Rovaniemi-henkeä olisi. Vahvistamme luottamusta ja yhteistyötä päättäjien kesken, yhteisenä tavoitteena on talouden tasapaino. Keskustan valtuustoryhmän päämääränä on huolehtia, ettei budjetti lisää eriarvoisuutta ihmisten ja eri alueiden välillä.”

Susanna Junttila (kesk.)

Matti Henttusta miellyttää uuden kaupunginjohtaja linja siitä, että veroja ei koroteta.
Matti Henttusta miellyttää uuden kaupunginjohtaja linja siitä, että veroja ei koroteta.
Kuva: Pekka Aho

”Rovaniemi ei ole pysynyt taloustavoitteissaan viime vuosina. Raameissa pitää nyt pysyä. Peräänkuulutan sitä 40-kohtaista toimenpidelistaa, joka laadittiin ennen organisaatiouudistusta. Väestörakenteen ja huoltosuhteen osalta Rovaniemi kuuluu parhaimpaan neljännekseen Suomessa. Kaupungissa on uusi johtaja, jolla on asennetta puuttua käytänteisiin.”

Matti Henttunen (ps.)

Terhi Heikkilän mielestä valtuuston pitäisi tänä syksynä katsoa peiliin ja ryhtyä töihin.
Terhi Heikkilän mielestä valtuuston pitäisi tänä syksynä katsoa peiliin ja ryhtyä töihin.
Kuva: Terhi Heikkilä

”Tunteet ovat ristiriitaiset. Päätöksenteossa tulee näkymään tulevat kuntavaalit irtopisteiden noukkimisen muodossa. Luottamus uuden kaupunginjohtajan johtamiseen on kuitenkin vahva. Vuoden 2021 budjetin suunnitteluun on lähdettävä toiminnan huolellisella suunnittelulla ja talouden tosiseikkojen tunnustamisella. Odotan avointa valmistelua.”

Terhi Heikkilä (sd.)

Sanna Luoman mielestä valtuuston pitäisi tänä syksynä käydä arvokeskustelu.
Sanna Luoman mielestä valtuuston pitäisi tänä syksynä käydä arvokeskustelu.
Kuva: Sanna Luoma

”Olen huolestunut. Kannan suurta huolta Lapin matkailun ja yrittäjiemme selviytymisestä. Jos ei ole yrityksiä, ei ole työtäkään. Jos ei ole työtä, ei ole tuloja. Hyvä asia on, että kaupunginjohtajamme sekä uusi talousjohtaja ovat oikeudenmukaisia ja erittäin asiantuntevia, luotan heidän valmisteluunsa. Nyt pitäisi keskustella, mihin halutaan yhdessä panostaa.”

Sanna Luoma (kok.)

Valtuuston pitäisi tänä syksynä arvioida kaupunginhallituksen toimet, toteaa Miikka Keränen.
Valtuuston pitäisi tänä syksynä arvioida kaupunginhallituksen toimet, toteaa Miikka Keränen.
Kuva: Miikka Keränen

”Tänä syksynä toivon todella, että suurista linjoista päätetään nyt yhdessä ja että strateginen pitkäjänteisyys loistaa kaiken tekemisen taustalla. Vihreät tulee arvojensa mukaisesti painottamaan reilua muutosta: kestävää kehitystä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja arjen hyvinvointia. Ilmastokriisi ei odota eikä yhteiskunnan heikompia saa unohtaa.”

Miikka Keränen (vihr.)Valtuuston pitäisi havahtua siihen, että eriarvoisuus kasvaa jyrkästi, sanoo Esko-Juhani Tennilä.
Valtuuston pitäisi havahtua siihen, että eriarvoisuus kasvaa jyrkästi, sanoo Esko-Juhani Tennilä.
Kuva: Pekka Aho

”Huolestuneena. Olen huolissani siitä,  että kuntapalveluja ajetaan alas ja että kylien asema heikkenee. Samaan aikaan eriarvoisuus kasvaa, ja on tultu jo siihen, että kasvava määrä suomalaisia kokee olevansa syrjääntyneitä. Syynä siihen on tulojen pienuus, terveyshuolet, työttömyys ja vanhuuden tuomat ongelmat.”

Esko-Juhani Tennilä (vas.)


Valtuusto puhui taloudesta ja hyväksyi kaksi kaavaa

Rovaniemen kaupunginvaltuuston esityslista syksyn ensimmäisessä kokouksessa oli lyhyt, mutta keskustelunaiheet painavia. Eniten keskustelua herätti odotetusti kaupungin taloustilanne.

Kaupungin taloutta rasittavat nyt koronatilanteen aiheuttama verotulotilitysten lasku ja vanha vaiva eli tulojen ja menojen epätasapaino.

Peruskaupungin tilikauden alijäämä oli kesäkuussa 10,5 miljoonaa euroa miinuksella. Koko vuoden alijäämäksi jää noin kuusi miljoonaa euroa. Jos koronasyksy osoittautuu poikkeukselliseksi, alijäämä voi olla suurempikin.

Konsernin eli peruskaupungin ja sen yhtiöiden ja muiden yksiköiden alijäämä oli kesäkuun jälkeen noin 12 miljoonaa euroa.

Lainaa oli 333 miljoonaa euroa eli noin 5 300 euroa asukasta kohden.

Ensi vuoden talousarviossa on luvassa on jälleen säästötoimenpiteitä. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota marraskuussa.

Valtuusto hyväksyi kaksi asemakaavaa. Mäntyvaara–Heposuon alueelle tulee 66 pientalotonttia, joista kahdelle voidaan sijoittaa myös palveluasumista.

Lisäksi alueella on yksi yleisten rakennusten tontti. Alue on rakennettavissa aikaisintaan arviolta vuosina 2022–2023.

Apukan alueelle puolestaan muodostuu matkailua palvelevien rakennusten korttelialue, jonka lounaisosaan osoitetaan rakennusoikeutta 4 000 kerrosneliömetriä ja koillisosaan 2 500 kerrosneliömetriä. Nämä rakennusoikeudet sisältävät jo alueella olevia rakennuksia.

Aloitteen kaavan laadinnasta on tehnyt Apukka Resort Oy. Yrityksen tavoitteena on rakentaa alueelle lisää lasikattoisia revontulikotia. Lisäksi alueelle osoitetaan asemakaavassa myös uutta retkeily- ja ulkoilualuetta noin kolme ja puoli hehtaaria.