Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set ai­heut­ta­vat poik­keus­jär­jes­te­ly­jä Ro­va­nie­mel­lä tänään ja kes­ki­viik­ko­na

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Kaupan alalle tulossa sopu? – Pris­mo­jen ja Ci­ty­mar­ket­tien lakot pe­ruun­tu­vat, jos neu­vot­te­lu­tu­los hy­väk­sy­tään il­ta­päi­väl­lä

Liittojen hallinnot käsittelevät tänään saavutettua neuvottelutulosta kokouksissaaan iltapäivällä.

-
Kuva: Nina Susi

Kaupan liitto ja työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM saavuttivat perjantaina neuvottelutuloksen kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa.

Seuraavaksi neuvottelutulos menee molempien osapuolten hallintojen hyväksyttäväksi. Liittojen hallinnot kokoontuvat iltapäivällä. Jos tulos hyväksytään, sen sisällöstä kerrotaan tarkemmin myöhemmin tänään.

Vielä sopimuksen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen. PAM on aiemmin kertonut, että sen yhtenä tavoitteena on päästä eroon kiky-tunneista.

Jos molemmat liitot hyväksyvät neuvottelutuloksen, muun muassa Prismojen ja Citymarkettien lakot peruuntuvat.

Kaupan alan lakkojen on ollut tarkoitus alkaa ensi viikolla, jos työehtosopimusneuvotteluissa ei päästä sopuun. Alueosuuskauppojen Prismat menisivät kiinni kahdeksi päiväksi ensi viikolla ja K-Citymarketit kahdeksi päiväksi viikolla 9. Lisäksi lakot koskisivat esimerkiksi logistiikkaa, varastoja ja kauppojen siivousta.

Kaupan liitto ja PAM ovat neuvotelleet 9. tammikuuta alkaen kaupan alan työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle. Edellinen sopimus päättyi tammikuun lopussa.

Kaupan ala työllistää n. 300 000 työntekijää. Kaupan työehtosopimuksen piirissä on n. 154 000 työntekijää.