Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Katri Kul­mu­nin vies­tin­tä­val­men­nuk­siin liit­ty­vien syyt­tei­den kä­sit­te­ly alkaa kä­rä­jil­lä – syyt­tees­sä Kul­mu­nin entinen eri­tyis­avus­ta­ja

Erityisavustajana toiminutta Kari Jääskeläistä syytetään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Viestintävalmennuksista noussut kohu johti kesällä 2020 Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta.

Helsinki
Keskustan entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Arkistokuva.
Keskustan entinen puheenjohtaja Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Arkistokuva.
Kuva: Kimmo Brandt

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintävalmennuksiin liittyviä syytteitä. Petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetään Kulmunin entistä erityisavustajaa Kari Jääskeläistä.

Syyttäjän mukaan Jääskeläinen sai erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä valtiovarainministeriön maksamaan viestintävalmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa. Samalla menettelyllä hän syyttäjän mukaan virkamiehenä rikkoi virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Kulmunia ei ole epäilty rikoksesta.

Kulmuni maksoi koulutusten hinnan ministeriöille

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin paikalta kesällä 2020. Samana syksynä hän tavoitteli vielä jatkokautta keskustan puheenjohtajana, mutta puolueväki valitsi johtoon Annika Saarikon.

Suomen Kuvalehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50 000 eurolla. Valtiovarainministeriön (VM) tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoivat VM sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministerin paikalta erottuaan Kulmuni kertoi maksaneensa viestintäkoulutusten hinnan ministeriöiden tileille.

Oikeuskansleriltakin odotetaan vielä ratkaisua

Kulmunin viestintävalmennuksista tehtiin myös useita kanteluita oikeuskanslerille. Kanteluissa katsottiin viestintävalmennuksen ainakin osaksi liittyneen pikemmin puolueen puheenjohtajan kuin ministerin tehtävien hoitamiseen.

Kesäkuussa 2021 oikeuskanslerille toimittamassaan vastauksessa Kulmuni sanoi, ettei hän laatinut, hyväksynyt tai allekirjoittanut ministeriöiden ja Tekirin välisiä sopimuksia.

– En ole ollut päättämässä Tekirille tehdyistä tilauksista enkä ole ollut tietoinen, että Tekiriltä olisi hankittu jotain muuta kuin ministerin tehtäviin liittyviä palveluita, Kulmuni kirjoitti.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ole vielä antanut ratkaisua kanteluista.