tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Katri Kul­mu­nil­le lisää haas­ta­jia: Va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Petri Hon­ko­nen lähtee kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja­ki­saan

Ennakkosuosikki Annika Saarikko on pitänyt hyvänä, että tehtävää tavoittelee useampi ehdokas.

Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen kertoi puheenjohtajaehdokkuudestaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen kertoi puheenjohtajaehdokkuudestaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Keskustan puheenjohtajakisasta ei tule pelkästään kahden naisen, tiede- ja kulttuuriministeriksi palaavan Annika Saarikon ja nykyisen puheenjohtajan, kansanedustaja Katri Kulmunin kaksinkamppailu.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen kertoi maanantaina lähtevänsä mukaan tavoittelemaan puolueen puheenjohtajuutta.

– Suomen keskusta on vaikeassa paikassa. Suomalasten luottamus keskustan uhkaa kadota. Se on iso syy, miksi lähden mukaan, Honkonen sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessaan.

Honkonen kertoi olevansa kyllästynyt siihen, ettei keskusta mene eteenpäin, vaan juoksee otsikoiden perässä. Tärkein tehtävä on hänen mielestään torjua edessä olevat uhat ja rakentaa Suomelle kestävät pitkospuut tulevaisuuteen.

– Suomi tarvitsee vakautta, hallituksessa joko ollaan tai ei olla. Suomalaiset kaipaavat keskustalta kaikkea muuta kuin hallituskriisiä, Honkonen sanoi.

Honkosen mukaan hänen paikkansa on hallituksessa, jos hän tulee valituksi puheenjohtajaksi.

Aiemmin Honkonen oli kertonut pyrkivänsä uusimaan varapuheenjohtajan paikkansa. Hän sanoi nyt keskittyvänsä puheenjohtajakisaan eikä ottanut kantaa varapuheenjohtajuuteen.

Lisäehdokkaita toivottiin

Puheenjohtajakisaan oli toivottu lisää nimiä, jotta Saarikon ja Kulmunin kamppailusta ei tulisi niin voimakkaasti puoluetta kahtia repivä.

Muun muassa ennakkosuosikkina pidetty Saarikko on aiemmin todennut, että olisi hyvä, jos tehtävää tavoittelisi useampi ehdokas.

– Se toivottavasti hälventäisi huolta, että kahden kisa jakaisi puoletta, Saarikko sanoi viime viikolla.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen lähtöä puheenjohtajakisaan on pidetty mahdollisena. Hän on ollut viime aikoina vaitelias aikomuksistaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on sanonut, ettei pyri puheenjohtajaksi.

Yllätysehdokaskin ilmoittautui

Nettitelevisiokanava Posi TV:n päätoimittaja Ike Novikoff, viralliselta nimeltään Ilkka Tiainen, kertoi maanantaina ilmoittautuvansa mukaan keskustan puheenjohtajakisaan. Asiasta uutisoineen Iltalehden mukaan Tiainen on toiminut yrittäjänä vuodesta 1999, jolloin hän jätti aktiivisen politiikan keskustan nuorisojärjestössä NKL:ssä.

Alavutelainen Tiainen on ollut keskustan jäsen vuosina 1996—2012. Hän hakee uudelleen jäsenyyttä päästäkseen ehdolle.

Keskustan puheenjohtajavalinnat tehdään Oulussa syyskuun 4.–6. syyskuuta järjestettävässä puoluekokouksessa. Ne ovat ohjelmassa lauantaina 5. syyskuuta.

Nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni on johtanut keskustaa viime vuoden syyskuusta lähtien. Hän joutui kesäkuussa eroamaan valtiovarainministerin paikalta esiintymiskoulutuksensa hankinnasta syntyneen kohun vuoksi.

Kuka?

Petri Honkonen

Keskustan 33-vuotias varapuheenjohtaja Saarijärveltä Keski-Suomesta.

Toisen kauden kansanedustaja.

Filosofian maisteri, historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja.

Omistaa eduskunnalle antamansa sidonnaisuusilmoituksen mukaan Saarijärvellä yli 100 hehtaarin metsätilan.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen.

Saarijärven kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Alkon hallintoneuvoston jäsen.