Mainos

Katri Kul­mu­ni: Sin­nik­kyys tuo tulosta – ”La­pil­la va­loi­sat nä­ky­mät”

Monet Lapin tie- ja väylähankkeet ovat tällä vaalikaudella edistyneet poikkeuksellisilla harppauksilla ja kahden keskussairaalan toimintaedellytykset on turvattu. Keskustan kansanedustajan Katri Kulmunin mukaan sinnikäs työ tuo tulosta.

"Uskallan sanoa, että näyttöjä onnistumisista Lappiin alkaa jo olemaan", Katri Kulmuni sanoo.
"Uskallan sanoa, että näyttöjä onnistumisista Lappiin alkaa jo olemaan", Katri Kulmuni sanoo.

Katri Kulmuni kertaa, että valtatie 4 on parhaillaan Simon eritasoliittymien osalta rakenteilla, Kemissä Ajoksen satamaa syvätään ja raideyhteyttä Torniosta Ruotsiin sähköistetään. Nämä ovat kaikki olleet maakunnallisesti suuria hankkeita, joita on ajettu vuosikausia.

– Lapin yhteyksien parantamista täytyy jatkaa ja seuraavalla vaalikaudella Lapin täytyy tavoitella esimerkiksi Kolarin raiteen sähköistystä sekä Käsivarren tien kunnostamista. Tulevan Nato-jäsenyyden myötä esimerkiksi Rovajärven ampuma-aluetta halkova Rovaniemen ja Kemijärven välinen tieosuus on tarpeen myös kunnostaa, Kulmuni toteaa.

Saavutettavuus on Lapille keskeistä. Matkailukohteiden lentokentät Kittilässä, Rovaniemellä ja Ivalossa nostavat jatkuvasti liikennemääriään. Siihen on mahdollisuudet myös Enontekiöllä sekä Kemi-Torniossa.

– Kemi-Tornion lentokenttää kannattaisi rakentaa sähköisen lentoliikenteen koealustaksi, Kulmuni ideoi.

Länsi-Pohjan keskussairaalaan ympärivuorokautinen yhteispäivystys pysyväksi

Kahden keskussairaalan maakunnassa on ollut todella tärkeää saada eduskunnan käsittelyyn vielä viime metreillä lakiesitykset Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen mahdollistamisesta pysyvästi ilman määräaikaa ja myös tähän liittyvä rahoitus.

– Olen tehnyt töitä tämän asian eteen melkeinpä koko kahdeksan vuotta, mitä olen eduskunnassa ollut ja olen tyytyväinen, että viimein se etenee toivottuun suuntaan, vaikkakin aivan kalkkiviivoilla, Kulmuni toteaa.

"Paljon on maakunnallamme mahdollisuuksia niin matkailussa, teollisuudessa, kaupassa kuin poro- ja maataloudessa myös tulevaisuudessa", Katri Kulmuni sanoo.
"Paljon on maakunnallamme mahdollisuuksia niin matkailussa, teollisuudessa, kaupassa kuin poro- ja maataloudessa myös tulevaisuudessa", Katri Kulmuni sanoo.

Lapilla valtavat mahdollisuudet

Vaikka vaalikauden aikana Lappia ovat moukaroineet niin rajasulut kuin matkailuväen kaikkoaminenkin koronan takia, tehdään tällä hetkellä matkailussa historiallisen kovaa tulosta.

Kulmuni muistuttaa, että Lapin teollisuus on kokenut niin metsäteollisuuden suurimman sulkemisen Veitsiluodon tehtaan alasajona kuin historian suurimman investoinnin Metsä Groupin toimesta. Parhaillaan Outokumpu suunnittelee uraauurtavaa biohiilen tuotantolaitosta.

Eduskunnan käsittelyssä vielä viimeisten viikkojen aikana on kaivosvero, jonka tuotosta 60 prosenttia tulee kaivospaikkakunnille Keminmaahan, Sodankylään ja Kittilään. Nämä kunnat pääsevät miljoonatuloihin.

Kulmunin mukaan Lapin näkymät ovat monessa mielessä varsin valoisat, mutta julkisen talouden tilanne laittaa varjon myös Lapin maakunnan ylle.

– Uskallan sanoa, että näyttöjä onnistumisista Lappiin alkaa jo olemaan ja paljon on maakunnallamme mahdollisuuksia niin matkailussa, teollisuudessa, kaupassa kuin poro- ja maataloudessa myös tulevaisuudessa, Kulmuni sanoo.

Katri Kulmuni ja Keskustan toinen lappilainen kansanedustaja Markus Lohi keskustelevat Lapin ja Suomen pärjäämisestä  tupaillassa. Koko tupaillan voi katsoa Keskustan nettisivuilla.

-