Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Katri Kulmuni purki tun­to­jaan kou­lu­tus­ko­hun jäl­keen: "Tämä on ollut ko­ke­mus, jol­lais­ta en toi­voi­si pa­him­mal­le vi­ha­mie­hel­le­ni­kään" – Vah­vis­ti ha­ke­van­sa jatkoa kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja­na

Katri Kulmuni kertasi myrskyisen alkukesänsä tapahtumia keskustan puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina. Maanantaina hän kertoi Matti Vanhasen nousevan seuraajakseen valtiovarainministeriksi.
Katri Kulmuni kertasi myrskyisen alkukesänsä tapahtumia keskustan puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina. Maanantaina hän kertoi Matti Vanhasen nousevan seuraajakseen valtiovarainministeriksi.
Kuva: Mauri Ratilainen

– Tämä on ollut kokemus, jollaista en toivoisi pahimmalle vihamiehellenikään. Mutta onko tämä kaikki tämän arvoista? Osaltani vastaus on kyllä, ehdottomasti.

Näin keskustan puheenjohtaja, ex-valtiovarainministeri Katri Kulmuni tiivisti tuntojaan viestintäkoulutusjupakan jälkeen.

Kulmuni puhui lauantaina keskustan puoluevaltuuston etäyhteyksillä järjestetyssä kokouksessa.

Viime viikolla Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta yhteensä lähes 50 000 euroa maksaneen ja ministeriöiden kassasta ensin veloitetun koulutuksen tultua julkisuuteen.

Puoluejohdossa hän kuitenkin haluaa jatkaa.

Kulmuni arvioi sitä, miten julkisuusmyllyt vaikuttavat nuorten uskallukseen lähteä mukaan politiikkaan.

– Toivon, ettei tapaukseni tule antamaan politiikasta nuorille sellaista kuvaa, joka nostaisi yhteisten asioiden vaikuttamisen kynnystä vielä nykyistäkin korkeammalle. Pelkään, että mielikuva politiikasta on muutoinkin heikkenemässä kasvavan ruman ja epäasiallisen kielenkäytön myötä.

– Asioihin vaikuttaminen, maailman muuttaminen on itsessään liian arvokas asia turmeltavaksi, hän totesi.

Keskusta pohti viisikon luonteen merkittävää muutosta

Kulmuni avasi myös prosessia, joka johti Matti Vanhasen nousuun Kulmunin seuraajaksi valtiovarainministeriöön.

– Matilla ei juuri ollut hinkua tehtävään. Hän varmasti olisi toivonut, etten olisi hänelle soittanutkaan. Vastuuntuntoisena isänmaan miehenä hän lopulta suostui sillä ehdolla, että hänen ei tarvitse kantaa vastuuta kaikesta, ainoastaan rahakirstusta.

Kulmunin mukaan Vanhasen ymmärrettävä toive oli voida keskittyä mahdollisimman tarkkaan nimenomaan valtiovarainministerin työhön.

– Tähän toiveeseen liittyi kuitenkin vaikeasti ratkaistavissa oleva asia keskustan hallitustyön vetovastuusta. Pääministeri ja valtiovarainministeri muodostaa kaikissa oloissa hallituksen tärkeimmän ytimen.

– Pohdimme ratkaisua, jossa viisikko olisi muuttanut merkittävästi luonnettaan, ilman kuitenkaan täyttä varmuutta siitä, miten viisikon uusi rooli olisi toiminut. Teimme nopeasti uudelleenarvion, että selkeintä on, että Matilla on oltava myös kokonaisvastuu keskustan käytännön hallitustyön vetämisestä, Kulmuni kertoi.

Samalla ratkesi myös kysymys pääministerin sijaisuudesta.

Kulmunin mukaan talouskysymykset nousevat nyt politiikan keskiöön.

– Keskustan ydintä ovat omavaraisuuden vahvistaminen ja terve, vahva talous. Toivon taloudesta vielä nyt nähtyä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua syksyä kohti tultaessa.

Puoluejohtajan työ on kesken

Kulmuni vahvisti lauantaina, että hän hakee jatkoa puolueen puheenjohtajana syksyn puoluekokouksessa.

– Puolueella pitää olla johtaja. Viime kesän kaltainen tilanne ei ole oikein millään mittarilla tähän tilanteeseen toivottavaa. Tässäkin kyse on pohjimmiltaan vastuuntunnosta. Haen jatkoa.

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että enemmistö keskustavaikuttajista eli 60 prosenttia haluaa Kulmunille vastaehdokkaan syksyn puoluekokouksessa.

Suosituin haastaja on kansanedustaja Annika Saarikko, joka palaa vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi elokuussa. Hän ei ole vielä kertonut julkisuuteen aikeistaan puolueen suhteen.

Vielä helmikuussa vastaehdokasta Kulmunille toivoi vain 24 prosenttia keskustavaikuttajista.

Hänet valittiin keskustan puheenjohtajaksi viime syksynä.

Keskustan varapuheenjohtajiksi Oulun puoluekokouksessa syyskuussa mielivät ainakin kansanedustajat Petri Honkonen ja Pasi Kivisaari. Seinäjokelainen Kivisaari kertoi ehdokkuudestaan perjantaina.

Nykyisistä varapuheenjohtajista kansanedustaja Hanna-Kaisa Heikkinen on ilmoittanut, ettei halua jatkaa tehtävässä.