Mainos

Käsin val­mis­tet­tu suklaa, joka ei näytä siltä – ”Ei mennä sieltä missä rima on ma­ta­lin”

Rovaniemellä sijaitseva suklaapuoti Choco Deli on sulattanut monen suomalaisen suut suklaisilla tuotteillaan kohta viiden vuoden ajan. Eritoten suklaan työstäminen ja vaativa valmistus kiehtovat artesaani Jouko Rajasta. ”Ei mennä sieltä missä rima on matalin.”

-

Choco Delin suklaan tekijöiden herätyskello soi kello 7.00 ja työpisteellä ollaan kello 8.00. Koskikadun varrella sijaitsevan kahvilan kellarikerroksessa käy vilske. Linjaston kaltaista työtä tässä liikkeessä ei ole, vaikka valmistettujen suklaiden määrä onkin huima: 4000-5000 kappaletta suklaata valmistuu yhdessä päivässä tältä tiimiltä.

– Me teemme itse täytteet ja kuoret. Sen jälkeen valetaan kiinni ja pakataan. Perustyöpäivä meillä ei ole se kahdeksan tuntia, vaan työvuoro on usein se minimi 16 tuntia. Suklaan tekeminen on inhottavin elintarvike mitä tiedän, sillä se käyttäytyy eri tavalla joka kerta ja vaatii olosuhteilta paljon,  Jouko Rajanen  kertoo.

Työprosessi on pitkä ja vaativa. Pari ensimmäistä tuntia menee muottien valmisteluun. Tämän jälkeen on vuorossa maalaaminen, jossa prosessin pituus vaihtelee siitä, kuinka monta väriä käytetään: mitä enemmän värejä, sitä enemmän joudutaan käyttämään materiaaleja vuorotellen huoneenlämmössä ja kylmässä. Kun maalaus on saatu päätökseen, on prosessissa seuraavana vuorossa kuorien teko ja suklaan temperointi, jossa suklaan lämpötilaa muutetaan niin, että sen rakenne muuttuu.

Ajoitus on kaiken A ja O

Kun valmistuksessa on kahdeksan eri makua, pitää täytteiden valmistus ajoittaa hyvin tarkasti. Esimerkiksi jos täyte tehdään liian aikaisten alkaa se jähmettymään ja kylmenee. Choco Delillä käytetään suklaatäytteissä tiettyä reseptiikkaa, joka on hiomalla hiottu siihen pisteeseen, mitä se nyt on.

– Kun tulen toisena työpäivänä paikan päälle, valaan suklaat ensimmäiseksi kiinni. Se on palkitsevin hetki, kun lopulta näkee tuotteet valmiina. Sen jälkeen laitetaan ne vitriineihin ja pakataan eteenpäin. Jouluna se pakkausrumba on melkoista, sillä levität muutama sata pakettia tuonne keittiöön. Pakkaat, postitat ja lähetät eteenpäin, Rajanen kertoo työprosessista.

Choco Delin suklaakonvehtien teon alkuvaiheessa menee pari ensimmäistä tuntia pelkästään muottien valmisteluun ja maalausvaiheeseen.
Choco Delin suklaakonvehtien teon alkuvaiheessa menee pari ensimmäistä tuntia pelkästään muottien valmisteluun ja maalausvaiheeseen.

Viime aaton aattona kahvilan lasivitriinien suklaameri houkutteli viime hetken joulushoppailijat ovien auettua, mutta kauaa se ei pysynyt täytenä.

– Kaks tuntia meni, niin kaikki oli loppu. Makee fiilis, kun joka paikka oli tyhjänä. Alussa mietin, että miten ihmiset ostavat suklaata joulun jälkeen, mutta menee kivasti ympäri vuoden.

Choco Delin suklaita ostaessa ei ole mahdollista saada samanlaista suklaata kuin kaverilla. Tämä on kiitos maalaustekniikan, joka luo uniikin ulkoasun jokaiselle suklaalle.

– Joskus on tullut kommenttia siitä, että meidän suklaat eivät näytä käsintehdyiltä, vaan kuin olisi tehty koneella. Kaikki on kuitenkin käsin tehty. Minä hoidan maalauksen ja kuorien teon. Kun tavaraa puretaan muoteista pois, joskus blokkailen. Meillä ei huonoa tavaraa mene myyntiin, Rajanen lupaa.

Infolaatikko

Choco Deli

– Suklaaseen erikoistunut kahvila-konditoria

– Päätuotteet: Käsityönä tehdyt suklaat, kakut ja leivät

– Tuotteita myös tilauksesta erilaisiin tilaisuuksiin

– Suklaapuoti avattu: marraskuussa 2012

– Yrittäjä ja omistaja: Jouko Rajanen

– Käyntiosoite: Koskikatu 18, Rovaniemi

– Aukioloajat: ma-pe klo 11-18, la: 11-16.

www.chocodeli.fi