Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kar­de­mum­mas­sa ketään ei jätetä ul­ko­puo­lel­le

Kokkokankaan koulun musiikkinäytelmässä on 80 esiintyjää.

Kardemumman kaupungissa juhlittiin sirkusmeiningissä. Viisi iloista rosvoa poliisipäällikkö Paavalin puheilla. Kokkokankaan koulun musiikkinäytelmässä esiintyy kaikkiaan 80 lasta.
Kardemumman kaupungissa juhlittiin sirkusmeiningissä.
Kardemumman kaupungissa juhlittiin sirkusmeiningissä.

Hiljaa, hiljaa hiivitään Kardemumman yössä. Torniolaisen Kokkokankaan koulun musiikkinäytelmässä Viisi iloista rosvoa estradille nousevat koulun esikoululaiset ja toisen vuosiluokkien oppilaat. Musiikkinäytelmä on projekti, jonka teemana on, että ketään ei jätetä ulkopuolelle. Kaikki 80 lasta esiintyvät.

Kardemumman kaupungissa paistaa lähes aina aurinko, ihmiset ovat ahkeria, iloisia ja ystävällisiä.

Tosin kotitöistä piittaamaton rosvojoukko tekee neiti Sohvi-tädin ryöstön, jotta saa naisen huushollia hoitamaan. Ryöstö osoittautuu epäonniseksi, sillä Sohvi-täti patistaa joukkonsa siivoukseen, ruoanlaittoon ja pesulle.

Poliisipäällikkö Paavalin puheille rosvot joutuvat, kun yrittävät ryöstää makkarakauppiaalta ja leipurilta syötävää. Poliisipäällikön rouva tarjoaa yöllisille vieraille kahvit, päällikkö hoksaa rosvoille parempaa tekemistä hommaamalla heille työpaikat.

Huolestuttava tilanne saa onnellisen lopun ja siitä alkaa sirkusjuhla. Raitiovaununkuljettaja Jytkynen tarjoaa juhlan kunniaksi kaikille ilmaisen kyydin.

Tytöillä on tanssiesityksessä paljon puuhaa, kun taustalla soi Boys do nothing.
Tytöillä on tanssiesityksessä paljon puuhaa, kun taustalla soi Boys do nothing.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Juonen käänteitä tahdittavat musiikki, laulu ja tanssit, joiden koreografiaan oppilaat ovat osallistuneet. Lavalla tanssitaan englanninkielisten biisien Umbrella ja Boys do nothingin tahtiin.

Luokanopettaja Marjut Ylimaunu on käsikirjoittanut musiikkinäytelmän mukaillen norjalaisen Thorbjörn Egnerin kirjoittamaa lastenkirjaa Kolme iloista rosvoa.

Tarkkaavaiset torniolaiset saivat aavistuksen projektista elokuussa Kansainvälisillä markkinoilla, jonne hattupäinen Kardemumman väki teki eläytymismatkan.

Syksystä lähtien Kardemumman sadun sisältöä on integroitu opetuksessa eri aineisiin. Kardemumman Topias on johdattanut sään ja avaruuden maailmaan. Kardemumman sijaintia on paikannettu karttojen sekä maapallon ja auringon asemoinnin avulla. Oppilaat ovat tutkineet Kardemumman eläimistöä, elinoloja, luonnonvaroja ja ilmastoa.

Oppilaat saivat mukavia rooleja, joihin sai eläytyä.
Oppilaat saivat mukavia rooleja, joihin sai eläytyä.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Iltaesityksiä varten on leivottu Rouva Paavalin piimälimppuja, neiti Camomillan muffineita ja leijonantassuja.

Poliisipäällikkö, leipuri, raitiovaununkuljettaja, parturi ja makkarakauppias ovat saanet lavasteensa oppilaiden omassa lavastepajassa.

Kaiken tämän ohella on opeteltu laulua, soittoa, ja esiintymistä.

Samalla on opittu tunnetaitoja, ryhmätyötaitoja, yhteisöllisyyttä, keskittymistä, luovuutta, suvaitsevaisuutta ja itsensä ylittämistä. Vuorosanoja opettelemalla on muisti kehittynyt.

Musiikkinäytelmässä mukana olleet lapset kertovat, että projekti on opettanut monia hyviä asioita.

– Kaikki pääsevät leikkiin mukaan, Kasper, Pontus Sandberg sanoo,

– Ei tarvi turhaan jännittää. Oppii käyttämään ääntä ja eläytymään. Vähän niin kuin oikeassa elämässäkin, Poliisipäällikkö Paavali, Alvin Kotvio pohtii esiintymistaitoja.

Raitiovaunun kuljettaja Jytkynen, Eetu Harju on auttanut pienimpiä, kun he eivät osaa kaikkea. Raitiovaunun päällikkönä hän on laulanut vähän lujempaa.

Neiti Sohvi-täti, Iida Marttala sai mielestään hauskan roolin. Iloisten rosvojen komentaminen ja opastaminen sujui luontevasti.

– Vuorosanoja ei vain lueta. Puherooleihin oppii eläytymään, Topias, Jesse Raudaskoski neuvoo.

Viisi iloista rosvoa esitetään neljä kertaa päiväkotien lapsille ja koulujen oppilaille ja kaksi kertaa iltanäytöksenä perheille. Musiikkinäytelmän näkee lähes tuhat katsojaa.

Musiikki, mikrofonit ja äänentoisto olivat Samuel Väyrysen, Mico Pohjasen ja Veeti Lehtisen vastuulla.
Musiikki, mikrofonit ja äänentoisto olivat Samuel Väyrysen, Mico Pohjasen ja Veeti Lehtisen vastuulla.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Projektin tiimiin ovat kuuluneet Marjut, Ylimaunu, Leena Pörhölä, Tuija Palosaari, Tarja Storlöpare, Leila Storlöpare, Sinikka Kivilompolo, Jaana Köpman, Toni Tapio ja Caroline Pesonen.

Viisi iloista rosvoa sijoittui OAJ:n Vuoden opetusteko -kilpailussa viiden finalistin joukkoon. Esitys oli rajatylittävä, laaja-alainen, uuden opetussuunnitelman mukainen, oppilainerajat ylittävä, eri-ikäisten oppijoiden kokemusperäinen ja vuorovaikutteinen projekti, raati kiitti esitystä.