
Minja Mäkilä: K-pop – unelma huomisesta (Like 2021)
Oletko sinäkin hurahtanut eteläkorealaiseen popmusiikkiin eli K-poppiin? Vihdoin täällä Lapissakin jalansijaa saaneesta maailmanlaajuisesta megailmiöistä on kirja suomeksi!
K-pop yhtyeet ovat perinteisesti 4–10-jäsenisiä tyttö- ja poikabändejä, joissa jokaisella on oma rooli. Niiden kokoaminen eroaa huomattavasti länsimaiden musiikkialan käytännöistä.
Mutta mitä muuta K-pop on kuin Psyn Gangnam Style? Onko K-pop faneissa muitakin kuin idoleihinsa ihastuneita teinityttöjä, tai mistä K-popin tunnistaa, jos laulaja on vaikka thaimaalainen ja laulaa englanniksi? Miten K-pop alkoi 1990-luvulla ja nousi suosioon, jota kukaan ei olisi voinut aavistaa, eivät edes korealaiset itse?
Kirjassaan kulttuurihistorian maisteri Minja Mäkilä, joka itsekin tunnustautuu K-pop-faniksi, avaa K-popin kokonaiskuvaa, ei vain musiikkilajina, vaan suurempana ilmiönä, joka on yhtä aikaa niin innostava, moniulotteinen kuin ristiriitainenkin.
Oman osionsa kirjasta saavat muun muassa koulutus ja ura, ihanteet, fanit ja vaikeat aiheet, kuten seksuaalinen ahdistelu ja nettikiusaaminen. Lopussa pohditaan myös ilmiön tulevaisuudenkuvia. Kirja tutustuttaa ensikertalaiset K-popin saloihin mutta tarjoaa taatusti uutta tietoa jo kulttuuria tunteville.
Etelä-Koreasta kiinnostuneille
Teppo Turkki: Tiikeriportti – Korean vimma voittaa maailma
Ilmari Vesterinen, Juha Janhunen, Tauno-Olavi Huotari: Korea – kolme ovea tiikerin valtakuntaan
Juhani Lompolo: Korea kirja – tarinaa ja tietoa Korean niemimaalta
Bang-song Song: Korean music and instruments
Virve Fredman: Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon
Katja Kokko: Kuulaan kaunis : korealainen ihonhoito
Mikko Takala, Sami Rekola: Street food Korea – katu- ja kotiruokaa Koreasta
Tuulia Niemi-Nikkola: Pieni kimchikirja
Euny Hong: Nunchi – intuitiota ja tilannetajua korealaisittain
Charles A. Stepan: Taekwondo
Tom Engstöm: That year in Seoul
Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät Kansien välissä -palstalla kirjaston kokoelmia ja toimintaa.