Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Kansien vä­lis­sä: Sinä sait kir­jeen!

Kansien välissä

Terhi Rannela: Kirjeiden lumo. Karisto 2021.

Milloin sait kirjeen, milloin kirjoitit itse sellaisen? Muistatko kuinka kirjeenvaihtoystäviä etsittiin lehtien palstoilta tai maailmalta?

-

Terhi Rannela kirjoittaa kirjeistä, päiväkirjoista ja kirjoittamisen lumosta. Hän kertoo omista kokemuksistaan kytkien ne yhteen historiallisten tarinoiden ja tapojen kanssa. Hän on perehtynyt kirjeiden historiaan ja lukenut vanhoja kirjoitusoppaita. Kirjassaan hän kertoo lukuisia herkullisia pieniä yksityiskohtia kirjeen kirjoittamisen maailmasta ja henkilöistä – mistä Mimmi Bähr on tunnettu?

Eräs kirjeen varhainen määritelmä on, että ne ovat toisistaan erossa olevien ystävien välisiä keskusteluja. Tänä päivänä perinteisten kirjeiden kirjoittaminen on romahtanut ja yhteyttä pidetään sosiaalisen median avulla.

Kiireisen elämän keskellä kirjoittaminen kuitenkin voisi toimia rauhoittumisen muotona. Käsin kirjoittaessa aika hidastuu ja mieli rauhoittuu, kirjoittaja on läsnä tässä ja nyt pelkästään lukijaa varten. Tämähän kuulostaa ylelliselle!

Kirjoittamalla voi myös pyrkiä vaikuttamaan, lohduttamaan ja lieventämään yksinäisyyttä. Esimerkkeinä Amnestyn Kirjeitä vapaudelle -kampanjat ja Tampereen setlementin Kirje tuntemattomalle -vapaaehtoistoiminta.

Kirjeet vievät aikamatkalle menneisyyteen kauno- ja tietokirjallisuuden näyttelyissä lokakuun ajan Aalto-salissa.

Terhi Rannela on kirjailija ja sanataideohjaaja, joka on kirjoittanut kirjeitä ja päiväkirjaa koululaisesta lähtien. Hän toivoisi muidenkin kirjoittavan: kenelle sinä haluaisit sanoa jotakin tärkeää juuri nyt?

Helena KokkoAalto-sali
Lisää luettavaa

Kirjeromaaneja

1. Leena Krohn: Tainaron

2. Jukka Behm ja Katariina Hakaniemi: Piti vielä sanoa

3. Zinaida Linden: Kirjeitä Japanista

4. Kiti Kokkonen: Terveisin Karo

5. Mary Anna Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

6. Mihail Šiškin: Sinun kirjeesi

7. Meija Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille

8. Helene Hanff: Rakas vanha kirja

9. Choderlos de Laclos: Vaarallisia suhteita

10. Markiisitar de Sévigné: Kirjeitä tyttärelle

Palstalla Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät kirjaston kokoelmia ja toimintaa.