siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Kansien vä­lis­sä: Ajan­koh­tai­nen kas­vu­ta­ri­na – Suo­mel­la­kin on his­to­rian­sa al­ku­pe­räis­kan­so­jen kou­luis­ta asun­to­loi­neen

-
Kansien välissä

Kerttu Vuolab: Sataprosenttinen eli lippalakkitytön oppivuodet (Atrain-kustannus 2014)

Sataprosenttinen on monella tapaa ajankohtainen kirja vaikkakin julkaistu pohjoissaameksi (Čeppári čáráhus) jo vuonna 1994.

Alkuperäiskansojen lasten koulu- ja asuntolakokemukset ja ovat olleet viime aikoina uutisissa, ja tästä meillä Suomessakin on oma historiamme.  Kerttu Vuolab kertoo tässä ensimmäisessä suomeksi käännetyssä romaanissaan omakohtaisen tarinansa.

Alkuperäiskansojen lasten koulu- ja asuntolakokemukset ja ovat olleet viime aikoina uutisissa, ja tästä meillä Suomessakin on oma historiamme.

Ajankohtaisen kirjasta tekee näin syksyllä myös koulumaailman kuvaus, ja sinne liittyvä kiusaaminen. Tarinassa eletään muutama vuosi Maaret-nimisen tytön mukana Tenojokivarressa ja koulussa kaukana kotoa. Vaikkei omaa asuntolakokemusta olisikaan, on Maaretin tarina samaistuttava lapsen ajatusmaailman ja tunteiden kuvauksen kautta.

Jokainen voi muistaa lapsena kokemiaan tunteita, kun joku on onnistunut ne näin hienolla tavalla kuvaamaan. Tarina etenee nopeasti ja välillä toivoisi saavansa kuulla lisää Maaretin elämästä.

Saamenkielisessä painoksessa on mukana Vuolabin omaa kuvitusta, mutta kauniit luontokuvaukset tekevät kirjasta visuaalisen ilman kuvitustakin.

Kirja on ennen kaikkea nuoren tytön kasvutarina ja ajankuvaus, jossa on tarttumapintaa monenlaiselle lukijalle. Maaretin tarinaa voikin suositella sekä teini-ikäiselle että aikuiselle.

Lue lisää

Lisää teemasta nuorille ja aikuisille

1. Rauna Paadar-Leivo: Vieras talvi

2. Jaana Kanninen ja Kukka Ranta: Vastatuuleen – Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta

3. Outi Autti ja Veli-Pekka Lehtola: Hiljainen vastarinta

4. Ann-Helén Laestadius: Soppero-sarja: Terkkuja Sopperosta /Sms:at Sohpparis; Hei Söpö, Kukaan muu ei ole niin kuin sinä; Mieli kotiin

5. Jens-Martin Mienna: Internáhta suoivvanat

6. Siri Broch Johanssen: Sárán päiväkirja / Sárá beaivegirji

7. Saia Stueng: Hamburger prinseassa

8. DVD-elokuva: Amanda Kernell: Saamelaisveri

Rovaniemen kirjaston työntekijät esittelevät Kansien välissä -palstalla kirjaston kokoelmia ja toimintaa.