Kanadan pää­mi­nis­te­ri vah­vis­taa tie­dus­te­lu­tie­dot: uk­rai­na­lai­sen mat­kus­ta­ja­ko­neen tuhosi to­den­nä­köi­ses­ti ira­ni­lai­nen il­ma­tor­jun­ta­oh­jus

Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat aiemmin datasta, joka osoittaa kahden ohjuksen lentäneen lähelle konetta ja räjähdyksen tapahtumisen koneen läheisyydessä. Iran välttelee edelleen vastuuta 176 ihmistä surmanneesta siviililentokoneen tuhosta.

Ukrainalaiskoneen kyydissä olleiden matkustajien esineitä löytyi turmapaikalta läheltä Teheranin lentokenttää Iranissa.
Ukrainalaiskoneen kyydissä olleiden matkustajien esineitä löytyi turmapaikalta läheltä Teheranin lentokenttää Iranissa.
Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoo liittolaisilta saadun ja Kanadan oman tiedustelutiedon osoittavan, että Ukrainian International Airlinesin matkustajakoneen tuhoutumisen syynä oli todennäköisesti iranilainen ohjus. Trudeau sanoi myöhään torstaina Suomen aikaa lehdistötilaisuudessa Ottawassa, että matkustajakoneen tuhoaminen "saattoi hyvin olla tahatonta".

Uutiskanava CNN ja The New York Times kertoivat myöhään torstaina videosta, joka näyttää ohjuksen iskeytymisen koneeseen. Times kertoo vahvistaneensa videon alkuperän.

Ukrainalaisen lentoyhtiön kone tuhoutui ilman ennakkovaroituksia lentäjiltä aikaisin keskiviikkoaamuna, vähän Teheranista ilmaan nousemisen jälkeen. Samana yönä Iran oli laukaissut ballistisia ohjuksia iskeäkseen naapurimaahan Irakiin. Kaikki koneessa olleet – yhteensä 176 ihmistä – kuolivat.

Uhreista 63 oli Kanadan kansalaisia.

– Meillä on tiedustelutietoa useista lähteistä, mukaan lukien liittolaisemme ja oma tiedustelumme. Todistusaineisto viittaa siihen, että kone ammuttiin alas iranilaisella maasta ilmaan laukaistavalla ohjuksella, Trudeau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Infrapunateknologiaa hyödyntävä satelliittikuva näyttää Ukrainan kansainvälisen lentoyhtiön koneen turmapaikan Imam Khomeinin lentokentän lähellä Iranin Shahriarissa. Kuvan on antanut medialle Maxar Technologies.
Infrapunateknologiaa hyödyntävä satelliittikuva näyttää Ukrainan kansainvälisen lentoyhtiön koneen turmapaikan Imam Khomeinin lentokentän lähellä Iranin Shahriarissa. Kuvan on antanut medialle Maxar Technologies.

Kaksi ohjusta ja räjähdys koneen lähellä

Aiemmin torstaina Yhdysvaltojen viranomainen kertoi satelliittidatasta, joka kertoi Ukrainan lentoyhtiön uudehkon Boeing 737-800 -koneen tulleen Iranin tutkan seuraamaksi. Washingtonissa aineistoa tulkitaan hänen mukaansa niin, että hyvin todennäköisesti koneen pudotti ilmatorjuntaohjus.

Data osoitti, että kone olisi ollut ilmassa kaksi minuuttia lähdettyään Teheranista, kun havaittiin merkkejä kahdesta maasta ilmaan laukaistavasta ohjuksesta. Pian sen jälkeen koneen läheisyydessä tapahtui räjähdys. Sen jälkeen lämpöhavainnot osoittivat koneen olevan tulessa ennen kuin se tuhoutui.

Iranin siviili-ilmailun johtaja väitti tietojen olevan pelkkiä huhuja. Hänen mukaansa oli "tieteellisesti mahdotonta, että iranilainen ohjus olisi osunut ukrainalaiseen lentokoneeseen".

– Sellaiset huhut ovat epäloogisia, lainasi puolivirallinen iranilainen uutistoimisto ISNA ilmailujohtaja Ali Abedzadehia.

Aiemmin illalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi toimittajille, että hänellä on "karmaiseva tunne", että koneturman taustalla ei ollut suinkaan mekaaninen vika.

Yhdysvaltojen viranomaiset vahvistivat samoihin aikoihin medialle, että luultavasti Iranin ohjusjärjestelmä ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Silminnäkijät: Kone oli tulessa

Kaksi Yhdysvaltojen hallinnon viranomaista kertoi uskovansa, että koneen ampuminen oli Iranilta vahinko. Se tapahtui tunteja sen jälkeen, kun Iran iski ohjuksilla Irakiin kahteen sotilastukikohtaan. Iranin ohjusiskut oli suunnattu siten, että ne eivät osuneet amerikkalaisiin sotilaisiin eikä kuolonuhreja tullut tukikohtien ulkopuolellakaan.

Trudeaun tapaan myös Trump sanoi, että lento-onnettomuus oli mahdollisesti vahinko.

Vahinkoon viittaisi sekin, että suuri osa tuhotun koneen matkustajista oli iranilaisia. Koneessa ei ollut yhdysvaltalaisia, joita vastaan Iran ilmoitti iskunsa tarkoitetun.

Silminnäkijät kertoivat iranilaisen, torstaina julkaistun raportin mukaan, että kone oli tulessa ennen putoamistaan. Iran oli aluksi syyttänyt tapahtuneesta teknistä vikaa.

Yhdysvaltojen puolustusvoimat, ilmailuhallinto ja Boeing eivät kommentoineet asiaa tuoreeltaan.

Iran laukaisi Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esperin mukaan keskiviikon vastaisena yönä puolenyön jälkeen Suomen aikaa 16 ballistista ohjusta, joista 11 osui Irakin al-Asadin lentotukikohtaan ja yksi Erbiliin. Erbilissä olivat suojissa myös siellä kansainvälisessä operaatiossa toimivat suomalaiset sotilaskouluttajat. Neljän ohjuksen kohtalo on epäselvä.

Yhdysvallat varoitti The Washington Postin lähteen mukaan läntisiä liittolaisiaan ohjuksista pian ohjusten ampumisen jälkeen. Yhdysvaltojen puolustusvoimilla on satelliittihavainnointijärjestelmä, joka pystyy jäljittämään ohjuksia niiden tultua laukaistuksi.