tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kamp­pai­lu lää­kä­ri­he­li­kop­te­reis­ta jatkuu – Sel­vi­tys­mies käveli yli hal­li­tuk­sen lin­jauk­sen ja sanoo tör­män­neen­sä sa­la­myh­käi­syy­teen sel­vi­tys­työn aikana

Lääkärikopteritoiminnan järjestämisestä tehty selvitys esittää lentotoiminnan hankkimista jatkossakin ostopalveluna. Sosiaali- ja terveysministeriön aiemmin esittelemä tavoite on täysin toisenlainen. STM:n mielestä lentotoiminta tulisi antaa perustettavan valtionyhtiön hoidettavaksi.

Kiistely lääkärihelikopteritoiminnan tulevaisuudesta näyttää jatkuvan. Selvitysmies esittää likimain entistä mallia, vaikka hallitus halusi vielä syyskuussa valtion helikopteriyhtiön.
Kiistely lääkärihelikopteritoiminnan tulevaisuudesta näyttää jatkuvan. Selvitysmies esittää likimain entistä mallia, vaikka hallitus halusi vielä syyskuussa valtion helikopteriyhtiön.
Kuva: Riina Rinne

Jos joku odotti, että lääkärihelikopteritoiminnan tulevaisuudesta syntynyt kiihkeä syyttely loppuisi selvitysmiehen esitykseen, pettyi.

Sosiaali- ja terveysministeriö hautoi yhden päivän selvitysmies Jyri Liljan esitystä, ennen kuin julkaisi sen tänään tiistaina. Eikä ihme, sillä Lilja ottaa reippaasti kantaa pääsääntöisesti nykyisen toimintamallin puolesta ja tulee samalla kävelleeksi talouspoliittisen ministerivaliokunnan syyskuussa antaman linjauksen yli.

– Kun Finnhemsin ja kahden yksityisen helikopteriyhtiön välinen yhteistyö on ollut STM:n (sosiaali- ja terveysministeriö) mukaan huippuluokkaa, en voi käsittää, miksi toiminta tulisi nopealla aikataululla muuttaa valtion omaksi lentotoiminnaksi, Lilja muun muassa kirjoittaa selvityksessään.

Finnhemsistä pelkkä hallinnointiyhtiö

Syyskuussa silloisen Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi, että "tavoitteena on, että Finnhems tuottaa lentotoiminnan tulevaisuudessa itse ja hankkii siihen tarkoitukseen omat helikopterit sekä ohjaamomiehistöt".

Sairaanhoitopiirien omistama Finnhems ostaa kopteripalvelut tällä hetkellä kahdelta yksityiseltä operaattorilta. Finnhemsin muuntaminen valtionyhtiöksi aloitettiin jo selvitystyön ollessa vielä kesken, kun STM lähetti sairaanhoitopiireille kehotuskirjeen niiden Finnhems-osakkeiden siirtämisestä valtiolle (LM 29.11.).

Selvitysmies Liljan mielestä Finnhemsin tulisi helikopteritoiminnan operoinnin sijasta keskittyä ydintehtäväänsä lääkärihelikopteritoiminnan valtakunnallisena valtion hallinnointiyhtiönä.

Selvitysmiehen raportti antaa karun kuvan siitä, miten konsulttiselvitykset ja Finnhemsin omat arviot helikopteritoiminnasta tulevaisuudesta on selvitysmiehen mielestä tehty.

– En ole vakuuttunut siitä, että nyt tehdyt arviot ja laskelmat valtiollisen ilmailutoiminnan osalta ovat oikeat sekä tarpeeksi kattavat, jotta niiden perusteella voidaan tehdä perusteltu päätös lentotoiminnan aloittamisesta Finnhemsin omana toimintana, toteaa selvitysmies.

Selvitysmies sanoo, ettei ole saanut käyttöönsä kaikkia asiasta tehtyjä selvityksiä.

– Asiaan liittyi selvitystyön yhteydessä liiaksi salamyhkäisyyttä, selvitysmies Lilja toteaa raportissaan.