Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kallin hissin ala-ase­ma­ra­ken­nus on si­sus­tus­ta vaille valmis

Tarkoituksena on avata rinteet jo ennen joulua.

Kallinkankaan hissin ala-asemarakennuksen terassiltakin voi seurata rinteen tapahtumia. Kallin hiihtokeskuksen Brenda Aallolla ja Ilkka Yli-Öyrällä on edessään sisustushommia ennen kuin uusi ala-asema avataan. Töihin kuuluu muun muassa penkkien maalaaminen ja kokoaminen. Keminmaan kunnan kiinteistöpäällikkö Sakari Ravelin esittelee ala-aseman uutta ensiapuhuuonetta.
Kallinkankaan hissin ala-asemarakennuksen terassiltakin voi seurata rinteen tapahtumia.
Kallinkankaan hissin ala-asemarakennuksen terassiltakin voi seurata rinteen tapahtumia.
Kuva: Jouni Valikainen

Kallinkankaan hissirinteiden ala-aseman käyttöönottokatselmus on tehty. Pienet puutteet on korjattu ja siltä osin uusi ala-asema olisi valmis vastaanottamaan laskettelijat ja lautailijat uuteen komeaan tilaan. Kallin Hiihtokeskus Oy:n Ilkka Yli-Öyrällä ja Brenda Aallolla kumppaneineen riittää vielä sisustustöitä ennen tilan avaamista.

– Penkkien ja pöytien puuosat ovat valmiita. Ne vaativat vielä maalaamista ja kokoamisen. Tarkoituksena on, että rinteet ja ala-asema ovat auki ennen joulua. Rinteen lumetus on onnistunut tänä talvena sopivien säiden vuoksi paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Tuulet eivät ole olleet kiusana, yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä sanoo.

Valtaosan yli 200 neliön tilasta on kahvilakäytössä. Asiakaspaikkoja on yhteensä 72, kun vanhassa rakennuksessa niitä oli kolmisenkymmentä. Kuuma kaakao ja paistetut leivonnaiset tulevat olemaan kahvion hittituotteita.

Myös vuokraamo haukkaa ison osan tilasta. Poistoilmahuuva huolehtii, että suksien ja lautojen voitelusta syntyvä käry ei leviä voitelutilasta kahvioon.

Keittiöllä on luonnollisesti omat tilat. Oma huone on varattuna myös rinteessä mahdollisesti kätensä tai jalkansa loukanneelle laskettelijalle.

– Ensiapuhuoneen rakentamissuunnitelmassa on huomioitu, että ambulanssi pääsee ajamaan aivan oven viereen hakemaan potilasta, Myös sähköpyörien akkujen lataamista varten rakennuksessa on oma erillinen tilansa, Keminmaan kiinteistöpäällikkö Sakari Ravelin kertoo.

Ala-asemaan on esteetön kulku esimerkiksi pyörätuolilla. Rinteen puolellekin on rakennettu oma ramppi pyörätuolilla liikkuville. WC-tiloihin pääsee myös pyörätuolilla.

– Kahvilan tiski on myös rakennettu kohtuullisen alas, jotta asiointi olisi mahdollisimman helppoa, Brenda Aalto kertoo.

Puoli miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen alta purettiin kaksi vanhaa rakennusta pois.

– Meillä oli ala-aseman rakentamisen suhteen eri vaihtoehtoja. Kuntokartoituksen jälkeen purkaminen ja uuden rakentaminen oli paras ratkaisu. Se palvelee parhaiten Kallinkankaan asiakkaita, Ravelin sanoo.

Uuden rakennuksen ikkunoista avautuu rinteeseen esteetön näkymä.

– Vanhemmat voivat seurata sisätiloista, kun heidän jälkikasvunsa laskee esimerkiksi pulkkamäessä, Ravelin kertoo.

Rakennuksen rinteen puolella on myös iso terassi. Se on tarkoitus kalustaa, kun kevätaurinko alkaa lämmittää ulkoilijoita.

Hissinohjausjärjestelmän, valaistuksen ja äänentoistolaitteiden käyttö on keskitetty uuteen rakennukseen.

Hissilippujen kausikorttikampanja onnistui hienosti tulevallekin laskettelukaudelle.

– Rajana oli 450 myytyä kausilippua. Lopetin laskemisen 550 ostetun lipun kohdalla, Brenda Aalto sanoo.

Viime talvena laskettelijoiden ja lautailijoiden suosikiksi nousi halfpipe. Etenkin aikuiset laskettelijat viihtyivät lumikourussa

– Meidän on tarkoitus saada pipe laskukuntoon ennen joulua, Ilkka Yli-Öyrä kertoo.

Rakennus

Kallin ala-asema

Uuden ala-aseman rakentaa TSV-Rakennus Oy.

Ala-aseman on piirtänyt oululainen JVK-Arkkitehdit Ky, jonka arkkitehti Martti Väisänen on toiminut pääsuunnittelijana.

LVIA-töistä vastaa Lapin LVI-Asennus Oy.

Sähköurakoitsijana on toiminut SP Tec Oy.

Keminmaan kunta on varannut tämän vuoden talousarvioon 500 000 euroa rakennusta varten. Edullisimpien tarjousten yhteishinta on 506 700 euroa.

Rakennuksen pinta-ala on 214 neliötä.

Kallin Hiihtokeskus Oy toimii kunnan omistamissa tiloissa yrittäjänä.