Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kal­lil­la kävi en­nä­tys­mää­rä las­ket­te­li­joi­ta – Uusi ala-ase­ma pal­ve­lee asiak­kai­ta heti ensi kauden alusta

Brenda Aalto ja Sara Sandström vievät vuokraamon laudat väliaikaiseen varastoon. Taustalla olevan ala-aseman purku alkaa 10.5.
Brenda Aalto ja Sara Sandström vievät vuokraamon laudat väliaikaiseen varastoon. Taustalla olevan ala-aseman purku alkaa 10.5.
Kuva: Jouni Valikainen

Kallinkankaan laskettelukeskuksen hissin nostourakka päättyi sunnuntaina 18.4. Rinnetyöntekijä Sara Sandströmin työt eivät loppuneet, vaikka hissi meni kiinni.

– Nyt työn alla on irtaimiston siirtäminen nykyisestä baari- ja vuokraamotiloista huoltorakennukseen. Nykyistä rakennusta aletaan purkaa 10.5., Sara Sandström kertoo.

Yli kolmekymmentä vuotta vanha Kallin ala-asema on aikansa elänyt. Kävijämäärien noustessa huonokuntoinen tila käy myös ahtaaksi. Samoille sijoille rakennetaan yli 200-neliöinen rakennus, mistä isoimmat tilat tulevat kahvilan ja vuokraamon käyttöön. Rakennuksen yhteyteen tulee myös iso terassi.

– Tilan suunnittelussa on otettu huomioon esteettömyys. Tässä vanhassa rakennuksissa on vaikea päästä pyörätuolilla esimerkiksi wc-tiloihin, matkailu- ja erityisryhmien palvelutuotteiden ja myynnin kehittämistä sekä uuden liiketoiminnan selvittelyä lumettomalle ajalle -hankkeessa mukana oleva Brenda Aalto kertoo.

Kallin Hiihtokeskus Oy kehittää toimintaansa Suomen rakennerahasto-ohjelman ja Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen avulla. Hanketta rahoitetaan myös Euroopan aluekehitysrahaston kautta.

Porukkaa riitti

Uuden ala-aseman rakentaa halvimman tarjouksen tehnyt TSV-Rakennus Oy. LVIA-töistä vastaa Lapin LVI-Asennus Oy. Myös se oli neljästä tarjouksesta halvin. Ala-aseman sähköurakoitsijaksi valittiin halvimman tarjouksen tehnyt SP Tec Oy. Keminmaan kunta on varannut tämän vuoden talousarvioon 500 000 rakennusta varten. Edullisimpien tarjousten yhteishinta on 506 700 euroa.

Ala-aseman pitäisi olla asiakkaiden ja Kallin Hiihtokeskus Oy:n yrittäjän Ilkka Yli-Öyrän käytössä 15.11.

– Viime talvena aloitimme kauden 15.12 ja vuotta aiemmin 17.11., Ilkka Yli-Öyrä sanoo.

Kulunut kausi oli  kävijämäärien suhteen Kallinkankaan rinteessä ennätysvuosi. Kävijöitä oli reilusti enemmän kuin aiempina vuosina. Koronarajoitukset löivät stopin useille sisäharrastuksille. Korona vaikutti myös laskettelijoihin. Työntekijöiden piti huolehtia, että turvavälit säilyvät ajoittain pitkäksikin venyneessä hissijonossa.

– Kävijämäärään vaikutti myös kausikorttikampanjamme. Kausikortit menivät hyvin kaupaksi. Meillä on käynnissä myös ensi vuodeksi samanlainen kampanja. Tavoitteena on saada myytyä 450 kappaletta kausikortteja, Brenda Aalto toivoo.

Tulevalla kaudella kausikortin hinta on 129 euroa, jos kampanja onnistuu.

– Se tekee noin euron päivää kohti, Ilkka Yli-Öyrä laskee.

Lasketteluporukkaa houkutteli paikalle myös minipaippi. Kouru oli sekä lautailijoiden että laskettelijoiden käytössä.

Pienehköllä laskettelukeskuksella on omat vahvuutensa. Brenda Aalto odottelee, että ulkomaan matkailijat tulisivat Meri-Lappiin ja löytäisivät myös Kallin hiihtokeskuksen.

–  Voimme tarvittaessa varata rinteen päivällä esimerkiksi pariksi tunniksi Aasiasta tulleelle VIP-ryhmälle. He ovat kokemattomia laskijoita, joten turvallisuudenkin takia on hyvä, että rinteessä ei ole heidän kanssaan pieniä lapsia.

-
Kuva: Sammeli Harve

Monipuolista toimintaa

Kalinkankaalla pyöri talven mittaan useampi hiihtokoulu. Ne osoittivat tarpeellisuutensa.

– Hiihtokoulussa nuorin oli kolmevuotias ja vanhin noin 50-vuotias laskettelija. Keski-ikä oli noin kymmenen vuotta, Sara Sandström muistelee.

Myös Kallinkankaalta lähtevä hiihtoreitti Karunkiin on ollut aiempia kausia suositumpi. Useana lauantaiaamuina parkkipaikka on ollut täynnä hiihtäjien ajoneuvoja. Mykänmaahan tullut kahviokin on omalta osaltaan nostanut hiihtoreitin suosiota.

Ilkka Yli-Öyrä ja hänen tyttärensä Brenda Aalto sekä Keminmaan kunta ovat jo saaneet nostettua Kallinkankaan kesäkäyttöä. Kunnan rakentamat kuntoportaat ja vieressä oleva kuntoilupaikka ovat liikunnallisten ihmisten suosiossa. Maastopyöräily on saanut lisää harrastajia ja sitä voi harrastaa myös 3,2 kilometrin pituisella talvibaanalla. Sähköavusteisia läskipyöriä löytyy vuokraamosta. Värikuulapelit ovat myös suosittuja.

– Suunnitelmissa on, että Kallille tuleville porukoille pitäisi saada sauna käyttöön. Kärryn päällä liikuteltava sauna voisi olla yksi vaihtoehto. Pidempään Kallilla oleville meillä olisi valmiudet tarjota asuntoautoille ja asuntovaunuille paikat. Tämäkin asian kehittäminen on mietinnässä, Yli-Öyrä kertoo.

Kallin laskettelukeskuksen kehittämisessä Brenda Aalto on toiminut isänsä oikeana kätenä.

– Matkailuala on ottanut viime vuosina ison digiloikan ja meidän pitää pysyä kehityksessä mukana, Brenda Aalto muistuttaa ja vinkkaa asiasta samalla myös isällensä.

Taustaa

Kallin vapaa-

ajankeskus

Kallin vapaa-ajankeskuksessa voi harrastaa muun muassa laskettelua, hiihtoa, pyöräilyä, lenkkeilyä, suunnistusta, frisbeegolfia, agilitya ja paintballia.

Yksi isoista tapahtumista on ensi maaliskuussa järjestettävät MM-hiihtosuunnistukset.

Vapaa-ajankeskuksen omistaa Keminmaan kunta. Kallin Hiihtokeskus Oy:n vuokrasopimus paikasta on voimassa 31.5.2023 asti.

Vuosien 2016–2020 aikana ympärivuotiseen paikkaan on tehty useita pieniä parannuksia.

Kallin Hiihtokeskus Oy on tehnyt runsaasti omia panostuksia keskukseen.

Kunnan talousarviossa on varattu 500 000 euroa uudisrakennuksen tekemiseen.

Uuden ala-aseman pitäisi olla käytössä 15.11.