pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Kak­si­kin do­ku­ment­tia avaa Tii­ke­ri­ku­nin­gas­ta – se­lit­tä­vät­kö lap­suu­den trau­maat­ti­set ta­pah­tu­mat Joe Exo­ti­cia?

Dokumentti Joe Exotic: Ennen kuninkuutta käsittelee
Dokumentti Joe Exotic: Ennen kuninkuutta käsittelee

Joe Exotic: Ennen kuninkuutta


Yhdysvaltalainen Joe Exotic, oikealta nimeltään Joseph Maldonado-Passage, on hahmo, jota fiktiossa pidettäisiin liian epäuskottavana. Takatukkainen polyamorinen asefani kasvatti kissapetoja, houkutteli miehiä avioliittoon lupauksilla huumeista ja oli ehdolla presidentiksi vuonna 2016.

Nyt hän istuu vankilassa 22 vuoden tuomiota murhan yrityksestä ja eläimiin liittyvistä rikoksista.

Exoticista tuli internetilmiö Netflixillä julkaistun Tiger King -dokumenttisarjan myötä. Kohusarja keskittyi Exoticin riitaan villieläinaktivisti Carole Baskinin kanssa. Exotic syytti Baskinia siitä, että tämä olisi syöttänyt miehensä tiikereille, Baskin vastasi sotaan oikeussaleissa. Lopulta Exotic yritti tilata Baskinin palkkamurhan.

Karnevalistinen lähestymistapa

Dokumentti Joe Exotic: Ennen kuninkuutta ilmoittaa tehtäväkseen kuvata sitä, kuinka Joseph Allen Schreibvogelina syntyneestä miehestä tulee hahmo nimeltä Joe Exotic. Selitystä tapahtuneelle etsitään Exoticin pakonomaisesta tarpeesta saada huomiota ja tulla nähdyksi. Tämä tuntuu Tiger Kingin katsoneesta ilmeiseltä: miksi hakeutuisi parrasvaloihin tiikerinpoikanen kainalossa, jos ei hyväksynnän ja huomion toivossa?

Dokumentti on alkuperäissarjan tyyliin viihteellinen. Dramaattinen musiikki ja kornit heitot (”Enemmän puolisoita ja enemmän eläimiä tarkoittaa enemmän ongelmia”) tekevät lähestymistavasta karnevalistisen ja kevyen. Haastateltavat esittävät aika ronskisti tulkintoja Exoticin psyykestä: yksikin psykologi näkee hänen haluavan leikkiä jumalaa.

Kokonaan uutta tietoa dokumentti tarjoaa Exoticin lapsuudesta ja nuoruudesta. Lapsuus maatilalla oli työntäyteinen, ja kasvuvuosiin liittyi myös traumaattisia tapahtumia. Vaikeina aikoina eläimet antoivat lohtua.

Mikäli aihe jää mietityttämään, Dplayssa on julkaistu myös kaksiosainen dokumentti Joe Exoticin hullu maailma, joka keskittyy vielä tarkemmin Exoticin palkkamurhasyytteeseen sekä Baskinia koskeviin epäilyihin.

Dplay+