Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Kak­kos­ko­riin yl­tä­mi­nen avittaa Huuh­ka­jia ar­von­nas­sa – kol­mos­ko­ris­ta voi vastaan tulla maa­li­tyk­ki Haa­lan­din Norja

Helsinki/Frankfurt
Maalitykki Erling Haalandin (toinen vas.) Norja voi tull Suomen vastustajaksi EM-karsinnassa.
Maalitykki Erling Haalandin (toinen vas.) Norja voi tull Suomen vastustajaksi EM-karsinnassa.
Kuva: PETER POWELL

Jalkapallon miesten EM-karsintojen askelmerkit otetaan tulevana sunnuntaina, kun karsintalohkot arvotaan Frankfurtissa. Suomi on arvonnoissa kakkoskorissa, joten se on hyvässä tilanteessa, kun taistelu vuoden 2024 lopputurnauspaikoista alkaa.

Lopputurnaus pelataan Saksassa, ja karsinnat alkavat ensi vuonna maaliskuussa.

– Nyt ei enää Zenicaan viitsisi lähteä, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva sanoi STT:lle viime viikolla pelatun Montenegro-ottelun jälkeen.

Sillä hän tarkoitti sitä, että Suomi on kohdannut Bosnia-Hertsegovinan viime vuosina useita kertoja. Kanervan toive toteutui lopulta jo ennen arvontoja, sillä Suomi ja Bosnia-Hertsegovina ovat kakkoskorissa, joten ne eivät voi kohdata toisiaan.

Ykköskorissa ovat Hollanti, Kroatia, Espanja, Italia, Tanska, Portugali, Belgia, Unkari, Sveitsi ja Puola.

Vaikka kaikki edellä mainitut maat ovat pahoja, esimerkiksi Unkari olisi Huuhkajille varmasti mieluisa ykköskorin vastustaja. Unkari tosin pelasi erittäin vahvasti Kansojen liigassa, jossa se jätti lohkossaan Saksan sekä Englannin taakseen ja sijoittui Italian takana lohkokakkoseksi.

Huuhkajat oli Kansojen liigan B-liigan paras lohkokakkonen ja pääsi EM-karsintojen arvonnassa kakkoskoriin. Kakkoskorissa ovat muun muassa Ranska ja Englanti, joita Huuhkajat ei siis voi kohdata.

Myös kolmoskorissa on laatujoukkueita, ja vastaan saattaa tulla esimerkiksi Ruotsi tai Norja. Ruotsi pelasi Kansojen liigassa vaisusti ja putosi B-liigasta pykälän alemmas. Uutta nousua tekevää Norjaa tähdittävät muun muassa Erling Braut Haaland ja Martin Ödegaard.

Arvonnoissa joukkueet on jaettu kuuteen koriin. Kymmenen maan ykköskori on lisäksi jaettu kahtia, sillä Kansojen liigan neljä finalistia on omana ryhmänään.

Joukkueet arvotaan kymmeneen joko viiden tai kuuden joukkueen karsintalohkoon. Kunkin lohkon kaksi parasta etenee lopputurnaukseen. Isäntämaa Saksa pääsee kisoihin suoraan, ja kolme jäljelle jäävää paikkaa ratkaistaan jatkokarsinnoissa.

EM-lopputurnaus pelataan vuonna 2024 Saksassa kymmenellä stadionilla. Karsintalohkot arvotaan Suomen aikaa sunnuntaina kello 13 alkaen.