Kai­vos­yh­tiö La­ti­tu­de 66 Co­bal­til­ta uusi lähes 600 ne­liö­ki­lo­met­rin va­raus­il­moi­tus – alueet Lapissa ja Koil­lis­maal­la

Geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana.
Geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana.
Kuva: Jussi Leinonen

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt on tehnyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille varausilmoituksen yhteensä 596 neliökilometrin alueille Posiolla, Kuusamossa, Sallassa, Kemijärvellä ja Pudasjärvellä.

Hyväksytty varausilmoitus antaisi yhtiölle kaksi vuotta aikaa tehdä alueen geologiaan liittyvää tutkimustyötä ja kyseiselle ajalle yksinoikeuden mahdollisten malminetsintähakemusten laatimiseen. Yhtiö on keskittynyt teknologiamineraalien ja erityisesti koboltin etsimiseen Suomessa. Yhtiö myös kehittää koboltti-kulta -kaivosta Kuusamon Juomasuolle ja koboltti-kupari -kaivosta Posion Haarakumpuun.

– Tavoitteemme on ymmärtää paremmin Kuusamon liuskevyöhykkeen rakennetta. Valtaosa varausajan työstä on olemassa olevan geologisen tiedon analysointia, yhtiön hallituksen jäsen, geologian professori Steffen Hagemann kertoo tiedotteessa.

– Varausajan ansiosta voimme investoida tarvittavan työpanoksen ja taloudelliset resurssit. Varausajan päättyessä tiedämme antaako tutkimusten antama tieto aihetta tehdä malminetsintähakemuksia alueelle, Hagemann kertoo.

Latitude 66 Cobalt ei tee varauksia tai malminetsintää luonnonsuojelualueilla tai Natura 2000-alueilla.

Hagemann korostaa, että varausaikana maastossa tapahtuva työ tapahtuu vain jokamiehenoikeuden puitteissa.

– Ilmoitamme maanomistajille etukäteen, jos liikumme heidän alueillaan. Maastossa liikkuminen tarkoittaa käytännössä lohkareiden ja kallioiden lähempää tarkastelua, Hagemann toteaa.

Latitude 66 Cobalt on investoinut viime vuosien aikana yli kolme miljoonaa euroa Kuusamon liuskevyöhykkeen geologiseen tutkimukseen.

Latitude 66 Cobalt ei tee varauksia tai malminetsintää luonnonsuojelualueilla tai Natura 2000-alueilla, mainittuihin alueisiin yhtiö jättää hakemuksissaan vähintään 500 metrin suojavyöhykkeen.

Sama suojavyöhyke koskee myös laajoja järviä ja jokia sekä taajamia. Yhtiö on hakemuksissaan jättänyt Kuusamon Rukatunturin ja Posion Riisitunturin ympärille kymmenen kilometrin suojavyöhykkeet.