Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Kai­vos­pääs­töis­tä vas­tak­kai­set arviot. "Ei hei­ken­nä Muo­nion­joen tilaa", sanoo kai­vos­yh­tiön edus­ta­ja. "Lu­pa­las­kel­mis­sa vakavia puut­tei­ta", sanoo las­kel­miin pe­reh­ty­nyt asian­tun­ti­ja.

Kemikaalipäästöjen vaikutukset unohtuivat kokonaan. Pajalan ja Kolarin kaivoksilla mittavat sulfaatti- ja raskasmetallipäästöt Muonionjokeen

Kaunis Iron -yhtiön rautakaivos Ruotsin Pajalassa hakee lupaa kaksinkertaistaa tuotantonsa. Sen jätevedet päätyvät Muonionjokeen.
Kaunis Iron -yhtiön rautakaivos Ruotsin Pajalassa hakee lupaa kaksinkertaistaa tuotantonsa. Sen jätevedet päätyvät Muonionjokeen.
Kuva: Anna Muotka

Kolarin ja Pajalan kaivoshankkeiden sulfaatti- ja raskasmetallipäästöjen yhteiskuormitus Muonion- ja Tornionjokeen on samaa suuruusluokkaa kuin Terrafamen (ent.Talvivaaran) kaivoksen kuormitus lähivesistöihin.

Sulfaatti-, nikkeli-, koboltti- ja kuparikuormitus syntyy molempien kaivosten jätevesistä. Yhteisvaikutuksia on nyt ensi kertaa arvioitu Hannukainen Miningin Pohjois-Suomen aluehallintovirastolla jättämässä ympäristöluvan täydennyksessä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.