Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Kai­nuus­sa el­vy­te­tään suoalue vanhan maa­ta­lou­den tapaan

Kunnostettavalla suoniityllä on jäänteet vanhasta ladosta. Nyt paikalle rakennetaan vastaava lato vanhoilla menetelmillä.
Kunnostettavalla suoniityllä on jäänteet vanhasta ladosta. Nyt paikalle rakennetaan vastaava lato vanhoilla menetelmillä.
Kuva: Metsähallitus

Suomussalmella Tormuan Pohjavaaran suojelualueella tutkitaan, miten vesien ohjailu perinteisen maatalouden keinoin vaikuttaa suoluontoon, kertoo Metsähallitus tiedotteessa.

Suoniittyjä käytettiin perinteisen maatalouden aikaan karjan laidunnukseen ja niiltä niitettiin heinää. Heinän kasvua parannettiin ohjaamalla siirrettävällä padolla puron vedet suolle pieniä ojia myöten. Virtaus toi ravinteita ja paransi suoheinän kasvua.

– Pieneltä pinta-alalta saatiin hyvä sato ja heinää voitiin niittää jopa joka vuosi. Se oli hienovarainen ja todella nerokas menetelmä, ikään kuin lannoitusta ilman lannoitesäkkejä, kertoo erikoissuunnittelija Sakari Rehell Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteessa.

Tavallisesti ennallistamisella pyritään juuri luonnontilaisuuden palauttamiseen, mutta nyt tavoitteena on luoda esimerkki vanhojen soiden käytöstä. Etukäteisarvioissa toimien uskotaan parantavan luonnon monimuotoisuutta.

Urakka jakautuu usealle vuodelle. Työt aloitettiin viime talvena kaatamalla lähistöltä puita, joita käytetään rakennustöissä. Tänä vuonna suolle rakennetaan perinteinen lato vanhoilla menetelmillä sekä pato ja ohjausojat. Varsinaiset hoitotoimet on tarkoitus aloittaa seuraavana kesänä.

Töiden rahoitus tulee Helmi-elinympäristöohjelmasta.