Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Kaikki ra­kas­ta­vat rans­ka­lais­ta rau­ta­rou­vaa – Jyrki Ka­tai­sen mie­les­tä Eu­roo­pan kes­kus­pan­kin uusi pää­joh­ta­ja on val­ta­van ka­ris­maat­ti­nen

Katainen tuntee Christine Lagarden hyvin ja arvostaa suuresti tämän armotonta ammattitaitoa sekä vilpitöntä ystävällisyyttä.

Ensimmäinen nainen. Christine Lagarde aloittaa EKP:n johdossa 1. marraskuuta. Hän oli ensimmäinen nainen myös IMF:n pääjohtajana ja Ranskan valtiovarainministerinä.
Ensimmäinen nainen. Christine Lagarde aloittaa EKP:n johdossa 1. marraskuuta. Hän oli ensimmäinen nainen myös IMF:n pääjohtajana ja Ranskan valtiovarainministerinä.
Kuva: ERIK S. LESSER

Joillakin ihmisillä on kyky ottaa tila ja tilanne haltuun. Kun sellainen ihminen astuu vaikkapa kahvilaan, kaikki läsnäolijat tietävät, että kyseessä on "joku", vaikka eivät henkilöä tuntisikaan.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajana perjantaina 1. marraskuuta aloittava ranskalainen Christine Lagarde, 63, on "joku".

– Hän on valtavan karismaattinen, sanoo Lagarden hyvin tunteva Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

– Se ei tule ilmi suurieleisyytenä eikä kovaäänisyytenä. Päinvastoin. Hänellä on karismaa, jota toisilla vain on ja toisilla ei ole. Hän ottaa yleisönsä miellyttävällä tavalla.

Vanha tuttu Pariisista ja Washingtonista

Lännen Median haastattelema Katainen on Lagarden pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä.

Kun he toimivat maittensa valtiovarainministereinä vuosina 2007-2011, Katainen vieraili monesti kollegansa luona Pariisissa. Lagarden siirryttyä sen jälkeen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajaksi Katainen piipahti pääministerinä ja komissaarina usein hänen juttusillaan Washingtonissa.

– Lagarde on huippulahjakas ja rautaisen kova ammattilainen. Hän näkee isot asiat ja osaa erottaa ne pienistä, Katainen kehuu.

– Silti hän on yllättävän tavallinen ja aidolla tavalla ystävällinen ihminen. Jos hän ei tiedä jotain, hän kyselee muilta ja tekee sitten johtopäätöksensä valtavan kokemuksena ja tietomääränsä pohjalta. Niin hän toimi muun muassa finanssikriisin aikana. Silloin eteen tuli koko ajan uusia ennen kokemattomia asioita.

Näillä perusteilla Katainen sanoo arvostansa julkisuuden poliitikoista eniten Christine Lagardea ja Angela Merkeliä.

Kasvissyöjä ja entinen huippu-urheilija

Itse asiassa keskusta-oikeistolainen Lagarde ei ole lainkaan perinteinen poliitikko. Hän ei ole koskaan ollut ehdolla vaaleissa eikä kuulunut Ranskan yläluokkaiseen poliittiseen eliittiin. Hän on rakentanut uransa omilla ehdoillaan: terävyydellään ja verkostoillaan sekä fiksuudellaan ja filmaattisuudellaan.

Hän ei ole myöskään samppanjaa siemaileva ja hanhenmaksaa haarukoiva nautiskelija. Hän on vannoutunut kasvissyöjä, lähes absolutisti, monipuolinen kuntoilija, Ranskan taitouintimaajoukkueen entinen jäsen ja 180 senttiä pitkä.

EKP:n johtaja ei ole myöskään tavallinen ekonomisti. Lagarde on erittäin kokenut ja arvostettu juristi, joka loi ranskalaisittain epätyypillisesti uransa Yhdysvalloissa suuren kansainvälisen asianajotoimiston Baker McKenzien johdossa.

Sitä perua on Lagarden erinomainen englannin kielen taito. Myös kotikasvatuksella on ollut vaikutusta. Hänen professori-isänsä ja opettajaäitinsä ihailivat angloamerikkalaista kulttuuria ja innostivat tytärtään perehtymään brittikirjallisuuden klassikoihin sekä presidenttien Thomas Jeffersonin ja Abraham Lincolnin elämäkertoihin.

Väärinkäytöstutkimuksia 2010-luvun alussa

Täysin tahraton Christine Lagarden maine ei ole.

Heti aloitettuaan IMF:n johdossa vuonna 2011 häntä vastaan aloitettiin poliisitutkinta. Lagardea epäiltiin kotimaassaan myötävaikuttamisesta liikemies Bernard Tapien valtiolta saamaan kyseenalaiseen 400 miljoonan euron korvaukseen.

Oikeus totesi ex-ministerin olleen huolimaton, mutta ei tuominnut tälle rangaistusta. Lagarde kiisti syytteen, ja IMF tuki häntä jupakan kaikissa käänteissä.

Talous

Lagarde ja EKP

Christine Lagarde on ensimmäinen nainen EKP:n pääjohtajana. Sitä hän oli myös IMF:n pääjohtajana ja Ranskan valtiovarainministerinä.

Ranskassa on vähän naisia johtoasemissa. Kansanedustajista alle 20 % on naisia. Kansallisessa kestomuistissa on myös Edith Cressonin katastrofaalinen pääministerikausi 1991-1992.

Lagardea arvostetaan yli kaikkien rajojen. Järkytys naisen valinta oli kenties vain vanhoillisille italialaisille.

Jyrki Katainen arvelee, ettei uusi pääjohtaja lähde muuttamaan EKP:n politiikkaa ainakaan nopeasti. Katainen luonnehtii Lagardea linjauksia käytännönläheisiksi ja aikojen muutoksiin sopeutuviksi.

Lagardea ei pidetä sen paremmin haukkana kuin kyyhkynä. EKP:n johtoon myös ehdolla ollut Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann on määritelty kovan linjan haukaksi.