Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kaikki mukaan – Ro­va­nie­men kau­pun­ki haluaa asuk­kaat mukaan kuk­ka­is­tu­tus­ten ideoin­tiin

Kun kaikkeen ei ole varaa, täytyy valita, mikä on kokonaisuudessa tärkeintä.

Hellekesä sai kesäkukat monin paikoin nääntymisen partaalle, mutta elokuussa ne heräsivät vielä uuteen kukoistukseen. Miia Taivalantti on jo valmiina ensi kesän kukkaistutusten yhteiseeen ideointiin.
Hellekesä sai kesäkukat monin paikoin nääntymisen partaalle, mutta elokuussa ne heräsivät vielä uuteen kukoistukseen. Miia Taivalantti on jo valmiina ensi kesän kukkaistutusten yhteiseeen ideointiin.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rovaniemen keskustan kesäkukkaistutusten vaatimattomuus on herättänyt keskustelua. Uudessa Rovaniemessä 28.7. julkaistu, Leena Talvensaaren kirjoittama Toimittajalta-palsta aiheesta poiki myös lukijoiden yhteydenottoja toimitukseen. Niistä suurin osa kaipasi kohennusta tilanteeseen.

Kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemi Rovaniemen kaupungilta kertoo, ettei ole henkilökohtaisesti saanut tällaista kuntalaispalautetta.

– Myöskään kaupungin palautekanavalla tämä asia ei ole noussut esiin, hän sanoo.

Vääräniemen mukaan keskustan kukkaistutukset on toteutettu ulkopuolisin voimin jo useamman vuoden ajan. Ennen nykyistä urakoitsijaa Alltimea kesäkukkaistutuksista vastasi Napapiirin infra.

– Nyt kahtena kesänä myös suunnittelu on ostettu lisätyönä Alltimelta, jossa on ammatti-ihminen tätä varten. Tämä siksi, että oma työaikani ei riitä kaikkeen. Suunnitteluperiaatteet on käyty yhdessä läpi ja olen itse hyväksynyt suunnitelmat. Vääräniemi sanoo.

Se, mikä koetaan vaatimattomaksi tai laadukkaaksi, on Vääräniemen mukaan haastavaa määritellä, sillä tähän vaikuttavat myös ihmisen henkilökohtaiset odotukset.

– Kasveissa suosimme helppohoitoisia ja kestäviä lajikkeita, sillä hoidossa ei ole mahdollisuutta samaan intensiteettiin kuin esimerkiksi omakotitalon pihassa, Vääräniemi toteaa.

Esimerkiksi orvokkeja ei istuteta lainkaan, sillä kukkiakseen läpi kesän lajike vaatii kuihtuneiden kukkien nyppimistä.

" Kasveissa suosimme helppohoitoisia ja kestäviä lajikkeita, sillä hoidossa ei ole mahdollisuutta samaan intensiteettiin kuin esimerkiksi omakotitalon pihassa."
Mirja Vääräniemi
Kaupunginpuutarhuri, Rovaniemen kaupunki

– Se, millaiset kukkalajit, -lajikkeet ja väriyhdistelmät miellyttävät silmää, lienee makuasia. Kukkavalikoima vaihtelee vuosittain ja istutusryhmiin valitaan joko lähisävyjä, kuten vaaleanpunaista ja lilaa, tai vastavärejä kuten punaista, keltaista ja sinistä,  Vääräniemi avaa.

Syyskuussa ensimmäinen työpaja

– Näkemyksiä siitä, miten keskustaa – ja sen istutuksia – tulisi kehittää on melkeinpä yhtä monta, kun on kaupunkilaisia, summaa projektikoordinaattori Miia Taivalantti Rovaniemen kaupunkikeskustan kehittämistyö-hankkeesta.

Rovaniemen kaupunkikeskustaa kehittävä hanke osallistuu jatkossa myös alueen istutusten ideointiin.

– Laitamme hynttyitä yhteen, niin pääsemme tekemään isommin asioita, Taivalantti toteaa.

Katseita suunnataan jo tulevaan, ensi kesän istutusten suunnittelu käynnistyy lokakuussa.

– Luvassa on myös kaupunkilaisten uudenlaista osallistamista.

Rovaniemi-viikolla syyskuussa järjestetään työpaja, jossa Vanhan torin käyttäjät pääsevät ideoimaan ja esittämään toiveita puiston tulevaisuudesta. Lapset saavat esimerkiksi piirtää ja kertoa, millaisia leikkivälineitä he puistoon haluaisivat.

– Aikuisilta voidaan kysyä näkemyksiä muun muassa kesäkukkaistutuksiin, Mirja Vääräniemi lupaa.

"Aikuisilta voidaan kysyä näkemyksiä muun muassa kesäkukkaistutuksiin."
Mirja Vääräniemi
Kaupunginpuutarhuri

Taivalantti muistuttaa, että Rovaniemen kaupunkikeskusta ei suinkaan rajoitu Lordinaukioon tai kävelykatuun, vaan ulottuu laajalle alueelle Arktikumilta Rautatieasemalle.

Moni kaupunkilainen toivoo ylipäätään lisää vihreyttä kaupunkikuvaan.

– Tässä asukkaita on jo kuultu. Viherkertoimen lisääminen on tätä päivää. Keskustan alueelle istutetaan jo puita enemmän kuin niitä kaadetaan, Taivalantti toteaa.

Puiden kaadot puhuttavat

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio pitää kesäkukkaistutuksia osana laajempaa kokonaisuutta, johon kuuluvat keskusta-alueen puistot, puut ja muut viheristutukset.

– Näillä on suuri merkitys keskustan viihtyisyyteen, jossa rakennukset ovat hallitsevin elementti.

Vainio näkee selkeän tarpeen koko kaupunkialueen kattavalle vihersuunnitelmalle, ja eri viheralueiden hoitotasojen arvottamisen virkamiesten, päättäjien ja kansalaisten kesken.

– Täytyy hyväksyä, ettei kaikkea voi hoitaa samalla tarkkuudella, joten on syytä keskustella yhdessä, mitkä ovat ne puistot ja paikat, joihin erityisesti panostetaan, Vainio sanoo.

"Täytyy hyväksyä, ettei kaikkea voi hoitaa samalla tarkkuudella, joten on syytä keskustella yhdessä, mitkä ovat ne puistot ja paikat, joihin erityisesti panostetaan."
Ulla-Kirsikka Vainio
Rovaniemen kaupunginjohtaja

Kaupunginpuutarhuri on tätä nykyä Rovaniemen kaupungin puisto- ja viheralueista vastaava työntekijä.

– Ei ehkä ole ihan loppuun asti mietitty käytänteitä, kun tämä on ulkoistettu sopimuspohjaiseksi, Vainio pohtii.

Hän arvioi, että  työnjaon osalta toimintakulttuuri on vasta muotoutumassa.

– Esimerkiksi se, kuinka puita kaadetaan ja uusia istutetaan puistojen peruskorjausten ja katutöiden yhteydessä kaipaa nykyistä enemmän avoimuutta ja myös asukkaiden osallistamista. Myös kaupungin ja urakoitsijan välinen vuorovaikutus voisi olla ehkä tiiviimpää.

Tausta

Kesäkukat

Rovaniemen kaupungin budjetti vuoden 2021 kesäkukkiin on 20 000 euroa.

Urakka sisältää noin 6000 ryhmäkasvin istutuksen ja kunnossapidon.

Urakoitsijana Alltime oy.

Istutuksia mm. Lordinaukiolla, kävelykadulla, Kauppatorilla, Käpypuistossa, Lainaanpuistossa, linja-autoasemalla, Uitonpuistossa, Lapinkävijäntien puistossa, Jätkänpuistossa, Hillilänpuistossa ja Ruoksenpuistossa.

Kukkalaatikoita mm. Hallituskadulla, Konttisenpuistossa, Rovakadulla, eri puolilla kaupunkia sijaitsevien muistomerkkien läheisyydessä sekä Pajakylässä.