Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ka­bu­lis­sa lähellä len­to­kent­tää ta­pah­tui tors­tai­na kaksi rä­jäh­dys­tä – ainakin 12 yh­dys­val­ta­lais­ta so­ti­las­ta ja yli 60 af­ga­nis­ta­ni­lais­ta kuollut

Yhdysvallat sanoo jatkavansa turvallisuusuhasta huolimatta evakuointeja Afganistanista.

Kabul/Washington/Helsinki
Armeijan lentokone nousi torstaina lentoon Kabulissa Hamid Karzain lentokentältä. Lentokentän lähellä tapahtuneissa kahdessa räjähdyksessä on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut ainakin 13 ihmistä.
Armeijan lentokone nousi torstaina lentoon Kabulissa Hamid Karzain lentokentältä. Lentokentän lähellä tapahtuneissa kahdessa räjähdyksessä on tämänhetkisten tietojen mukaan kuollut ainakin 13 ihmistä.
Kuva: AKHTER GULFAM

Ainakin 12 yhdysvaltalaista sotilasta on kuollut ja vähintään 15 haavoittunut hyökkäyksessä Kabulin lentokentällä, kertoi komentaja Kenneth F. McKenzie Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajasta puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa torstai-iltana Suomen aikaa.

Hänen mukaansa hyökkäyksessä oli mukana kaksi itsemurhapommittajaa, ja heidän jälkeensä asemiehet avasivat tulen.

Afganistanilaisten terveysviranomaisten mukaan Kabulin räjähdyksissä on kuollut yli 60 afganistanilaista ja ainakin 140 on haavoittunut, kertoivat BBC ja CNN.

McKenzien mukaan Pentagon tekee työtä selvittääkseen, kuka on hyökkäyksen takana. Yhdysvallat on hänen mukaansa valmis ryhtymään toimiin hyökkääjiä vastaan.

Terrorijärjestö Isis sanoi olevansa Kabulin lentokentälle tehdyn itsemurhaiskun takana, kertoi ääri-islamistisia ryhmiä seuraava Site-laitos. Se viittasi Isisin propagandatoimiston Amaqin lausuntoon.

McKenzie sanoi, että vastaavanlaisia hyökkäyksiä on odotettavissa ja että terrorijärjestö Isisin muodostama uhka on erittäin todellinen.

– Teemme kaikkemme ollaksemme valmiina tuollaisten hyökkäysten varalta, hän sanoi.

Kaikesta huolimatta Yhdysvaltain sotilaat jatkavat evakuointitoimien avustamisessa.

– Me jatkamme tärkeimmän tehtävämme täyttämistä eli saamaan mahdollisimman monta evakuoitavaa ja (Yhdysvaltain) kansalaista pois Afganistanista, McKenzie sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu kansakunnalle Afganistanista puoliltaöin Suomen aikaa.

Britannia jatkaa evakuointeja Kabulista

Useat maat, muun muassa Suomi, on lopettanut evakuointilennot Kabulista. Sen sijaan Britannian pääministeri Boris Johnson on kertonut maansa jatkavat Britannian kansalaisten ja evakuointiin oikeutettujen afgaanien lennättämistä Kabulista, kertoo BBC.

– Nämä (räjähdykset) eivät keskeytä etenemistämme. Me aiomme jatkaa evakuointia, Johnson sanoi.

Taleban tuomitsi räjähdykset

Äärijärjestö Taleban tuomitsee Kabulin lentokentän ulkopuolella Yhdysvaltain armeijan valvonnassa olevalla alueella tapahtuneet räjähdykset.

Islamilainen emiraatti tuomitsee voimakkaasti Kabulin lentokentällä olleita siviilejä vastaan tehdyn pommi-iskun, sanotaan järjestön lausunnossa.

Räjähdys tapahtui alueella, jossa turvallisuus on Yhdysvaltain sotilaiden vastuulla, lausunnossa todettiin myös.

Suomalainen suojausjoukko ei ollut osallisena tapahtuneessa

Puolustusvoimat kertoi tiedotteessa, että Suomen ulkoministeriön tukitehtävässä oleva Puolustusvoimien suojausjoukko ei ole ollut osallisena tapahtuneessa.

Ulkoministeriön mukaan myöskään heidän paikalla oleva henkilöstönsä ei ollut osallisena Kabulin räjähdyksessä.

Vanhempi osastoesiupseeri Matti Sirkkola puolustusministeriöstä sanoi sähköpostitse STT:lle, että Suomen evakuointioperaation jatkumista ei tässä vaiheessa voi kommentoida.

– Suojausjoukko ja ulkoministeriön virkamiehet on tavoitettu. He eivät olleet osallisina tapahtuneeseen ja ovat kaikki kunnossa. Puolustusvoimilla on johtamisyhteys joukkoon, Sirkkola sanoo.

Johtoyhteydellä viitataan siihen, että Puolustusvoimilla on Suomesta yhteys operaatiossa toimivaan joukkoon.