Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kaa­va­mai­sis­ta mi­toi­tuk­sis­ta luo­vut­ta­va

Ikäihmisten tehostetutun palveluasumisen henkilöstömitoituksen mukaan kutakin vanhusta kohden pitää olla 0,6 hoitajaa. Mitoitus nousee 0,7:ään 2023 huhtikuussa. Päättäjien tarkoitus on taata mitoituksella riittävä määrä hoitajia vanhusten turvaksi. Hyvää tarkoittava kirjaus ei automaattisesti takaa hyvää arkea: pelkkä numero ei hoida, eikä hoitajien määrä ole laadun tae.

Hoiva voi olla erinomaista sekä 0,5- että 0,8-mitoituksella. Hyviä palvelukoteja yhdistää hyvä johtaminen, kannustava työilmapiiri ja organisaatiokulttuuri, jossa jokainen pääsee tekemään koulutustaan ja osaamistaan vastaavaa työtä. Olemme tilanteessa, jossa hyvin toimivia yksiköitä ja vähintäänkin huoneita joudutaan sulkemaan, koska nykymitoitusta ei pystytä täyttämään.

Sote-henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi on ehdotettu sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä. Näitä ovat muun muassa koulutuspaikkojen lisääminen ja kansainvälinen rekrytointi. Molempia tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.