Ju­ta­jai­set jär­jes­te­tään vuoden tauon jälkeen Ro­va­nie­mi-vii­kon yh­tey­des­sä

Minsku Tammela (vas.) opetti kammansoittoa Anne-Maria Alaluusualle ja Eveliina Ollilalle vuoden 2018 Jutajaisissa.
Minsku Tammela (vas.) opetti kammansoittoa Anne-Maria Alaluusualle ja Eveliina Ollilalle vuoden 2018 Jutajaisissa.
Kuva: Jouni Porsanger

Monitaidetapahtuma Jutajaiset järjestetään jälleen ensi syyskuussa Rovaniemi-viikon yhteydessä. Tapahtuma siirtyi kesältä syksyyn vuonna 2018, jolloin sekä kävijät että esiintyjät olivat tyytyväisiä uuteen ajankohtaan. Viime vuonna Jutajaisia ei järjestetty.

Nelipäiväinen tapahtuma keskittyy folkiin ja lapsiin. Pohjoisen folkin tapahtumana Jutajaiset pyrkii tuomaan monipuolisesti esiin pohjoista kansankulttuuria ja perinnettä. Tapahtuma kiinnittää ohjelmistoonsa pohjoisen taiteen tekijöitä ja esiintyjiä.

Jutajaisten yksi päivä on omistettu lapsiperheille. Päivä tarjoaa mahdollisuuksia yhteisölliseen tekemiseen musiikin, tanssin, teatterin ja leikkipajojen avulla. Päivän aikana nähdään lasten- ja nuorten esityksiä kansantanssin, teatterin ja sirkuksen aloilta.

Jutajaisten pääjärjestänä toimii Suomen nuorisoseurojen Lapin aluetoimisto. Tapahtuman tuottamiseen osallistuvat ainakin myös Siepakat, Sirkus Taika-aika, Teatteri Säije, Koskenkylän nuorisoseura, Auttin nuorisoseura sekä Mii Searvi.

Rovaniemen kaupunki avustaa Jutajaisia 12 000 eurolla. Avustuksesta päätti sivistyslautakunta viime keskiviikkona.

Sodankylästä Rovaniemelle

Tämänvuotinen tapahtuma on Jutajaisten historiassa jo 45:s. Jutajaiset on alunperin Sodankylässä järjestetty kansantanssi- ja musiikkifestivaali, joka siirtyi vuonna 1995 Rovaniemelle. Rovaniemellä Jutajaiset kehittyi monialaisemmaksi festivaaliksi, jossa esiintyi myös iskelmätähtiä.

Jutajaisten järjestäjänä toimi aiemmin Lapin Nuorison Liitto, joka joutui keväällä 2016 hakeutumaan konkurssiin työntekijän tekemän kavalluksen vuoksi. Kesällä 2016 Jutajaisia ei järjestetty.

Jutajaiset – Hetki pohjoiselle folkille -tapahtuma 9.–12.9. Rovaniemellä.