Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jul­ki­set pal­ve­lut hei­ken­ty­neet

Olemme seuranneet huolestuttavaa kehitystä peruspalveluiden heikentymisessä Lapin kunnissa. Kela- ja invataksien saatavuus on erittäin huonoa ympäri Lappia. Junalippujen osto on mahdollista vain sähköisessä palvelussa ja linja-autovuoroja on lakkautettu. Yleisesti palvelut ovat siirtyneet mobiili- ja nettipankkisovelluksiin tunnistautumisineen.

Tietoon on tullut tilanteita, joissa asiakas on tilannut Kela-taksin viemään Rovaniemelle tutkimuksiin. Vähän ennen taksin tuloaikaa Kela-taksikeskuksesta ilmoitetaan, että taksia ei ole saatavilla ja pyydetään turvautumaan naapuriapuun. Tämä on täysin mahdotonta Lapissa, jossa matkaa Rovaniemelle voi olla jopa yli 400 kilometriä. Tilanne on ajautunut kestämättömäksi.

Kela-taksiuudistus, jossa taksit on kilpailutettu keskitetysti koko maassa, on mennyt pahasti pieleen. Perustuslaissa turvataan kansalaisten oikeudet riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämä ei toteudu Lapissa. Sen väestö on eriarvoisessa asemassa muuhun maahan verrattuna. Tilanne pitää korjata. On kohtuutonta, että kansalaisten tarvitsemat hoitotoimenpiteet vaarantuvat taksiliikenteen ongelmien vuoksi.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi