Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Juho Ne­va­lai­nen kuvaa au­rin­koa neu­lan­rei­kä­ka­me­ral­la – kuviin piirtyy au­rin­gon kul­ku­ra­ta jopa kuu­kau­sien ajalta

Juho Nevalaisen kuviin taltioituu auringon liikerata. Tämä kuva on otettu Korundin pihalta.
Juho Nevalaisen kuviin taltioituu auringon liikerata. Tämä kuva on otettu Korundin pihalta.
Kuva: Juho Nevalainen

Rovaniemen pääkirjaston aulassa avautuu Juho Nevalaisen valokuvanäyttely. Valoviiru – Solarigrafiaa Lapista on taidenäyttely solarigrafioista, joita on kuvattu vuosina 2018–2020 Rovaniemellä ja Torniossa.

Solarigrafia (eng. solargraphy) on valokuvausmuoto, jossa tallennetaan päiviä tai jopa kuukausia kestävän valotuksen ajan auringon liikkeitä neulanreikäkameralla. Kun tällaisella kameralla kuvaa aurinkoa, aurinko piirtää koko päivän kestävän kulkuradan paperille, jolloin paperiin syntyy kaunis valoviiru.

Juho Nevalainen on Rovaniemeltä kotoisin oleva, sittemmin torniolaistunut kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Vuosien saatossa kuvia on kertynyt pitkin Suomea, mutta tätä näyttelyä varten hän halusi tuoda esille juuri niitä otoksia, jotka ovat osa hänen kotiseutuaan.

Kun Nevalainen ei kuvaa maailmaa itsetehdyillä kaljatölkkikameroilla, hän maalaa ja piirtää sekä perinteisillä tekniikoilla että digitaalisilla piirto-ohjelmilla. Taiteen teemat pyörivät pitkälti mytologian, fantasian ja sci-fin ympärillä.

Graafisena suunnittelijana Nevalainen työskentelee yleensä freelancerina.

Valoviiru – Solarigrafiaa Lapista -näyttely Rovaniemen pääkirjaston aulassa 1.8. saakka.