Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Juhani Damski siirtyy Il­ma­tie­teen lai­tok­sel­ta ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riön ylim­mäk­si vir­ka­mie­hek­si

Valtioneuvosto teki kansliapäällikkönimityksen yleisistunnossaan torstaina.

Juhani Damski on johtanut Ilmatieteen laitosta vuodesta 2016.
Juhani Damski on johtanut Ilmatieteen laitosta vuodesta 2016.

Filosofian tohtori Juhani Damski valittiin torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa ympäristöministeriön kansliapäälliköksi.

Damskia virkaan esitti ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Damski on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2016 lähtien, jolloin pääjohtaja Petteri Taalas valittiin Maailman ilmatieteen laitoksen WMO:n pääsihteeriksi.

Valtioneuvosto nimitti Damskin tämän vuoden alusta jatkokaudelle Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaksi.

Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa liikenne- ja viestintäministeriössä liikenneneuvoksena ja yksikön päällikkönä sekä Ilmatieteen laitoksessa eri tehtävissä.

Ympäristöministeriön kansliapäällikön virkaa haki määräaikaan mennessä 23 henkilöä.

Damskin lisäksi hakijoiden joukossa olivat muiden muassa entinen ympäristöministeri, valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sekä MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimitusjohtaja Katariina Poskiparta.

Poskiparta on työskennellyt kolmen eri vihreän ministerin valtiosihteerinä.

Kansliapäällikön virka täytetään nyt kesäkuun alusta viiden vuoden määräajaksi toukokuun loppuun 2025 asti.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkönä toimii toukokuun loppuun asti keskustataustainen entinen poliitikko, oikeustieteen tohtori Hannele Pokka.

Kansliapäällikkö on ministeriön ylin virkamies, joka johtaa, kehittää ja valvoo ministerin apuna ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Ympäristöministeriössä kansliapäällikön tehtävänä on myös varmistaa ympäristöministeriön ja ympäristöhallinnon sujuva yhteistyö muiden ministeriöiden ja niiden hallinnonalojen kanssa.

Hallituksella monta valintaa, joista syntynyt meteliä

Kiemurat hallituksen kansliapäällikkönimitysten ympärillä ovat nousseet jo useammankin kerran otsikoihin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän valintaa sisäministeriön johtoon ohi myös paikkaa hakeneen suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin kutsuttiin monin paikoin vihreiden operaatioksi. Sisäministeri ja valinnan esittelijä on sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Politiikan kulisseissa on parhaillaan menossa kova vääntö valtiovarainministeriön ykkösvirkamiehen valinnasta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) esitys alivaltiosihteeri Päivi Nergin nimittämisestä tehtävään on pysähtynyt jo pari kertaa, taustatietojen mukaan sdp:n muuriin. Etenkin ex-pääministerin, sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen on arveltu olevan Nergin nousua vastaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön virkaan mielii 12 henkilöä. Hakijoissa on monia ministeriön virkamiehiä, kuten Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) maskisotkua selvittämässä olleet osastopäällikkö Ilona Lundström ja HVK:n väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen. Myös Antti Rinteen ex-valtiosihteeri  Raimo Luoma haki tehtävään.

Nykyinen kansliapäällikkö Jari Gustafsson on kertonut, että hän ei hae jatkokautta.

Tämä virka täytetään lokakuun alusta 2020 lähtien viiden vuoden määräajaksi.