Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Jou­lu­rau­ha ju­lis­tet­tiin Turussa jälleen ilman yleisöä

Helsinki

Joulurauha on julistettu Turussa jouluaattona kello 12. Joulurauhan julistuksen luki Brinkkalan talon parvekkeelta Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Jouluaaton perinteisiin kuuluva joulurauhan julistus järjestettiin jo toisen kerran peräkkäin ilman, että yleisö pääsi paikalle seuraamaan tapahtumaa. Koronarajoitusten vuoksi yleisöllä ei tänäkään vuonna ollut pääsyä Vanhalle Suurtorille, sillä alue aidattiin, eikä julistus kuulunut kovaäänisistä. Joulurauhan julistusta Vanhalla Suurtorilla on tavallisesti seurannut vuosittain yli 10 000 ihmistä.

Tänään luettu julistus kuitenkin televisioitiin ja radioitiin sekä lähetettiin netissä.

Julistusta luettu 1300-luvulta saakka

Joulurauhaperinne on poikkeuksellisen vahva, sillä julistusta on luettu lähes katkeamattomasti 1300-luvulta saakka. Talvisodan vuoksi joulurauhaa ei julistettu vuonna 1939. Miliisilakko vuonna 1917 esti joulurauhan julistuksen. Ilmeisesti myös isonvihan vuodet 1712–1721 katkaisivat perinteen, mahdollisesti myös vuodet 1809–1815.

Turun kaupunki tiedotti joulurauhan julistukseen liittyvistä poikkeusjärjestelyistä viime viikon perjantaina. Turun pormestari Minna Arveen mukaan päätös oli vaikea, mutta ainoa vastuullinen ratkaisu.

– Kaupunki ei halua järjestää suuria tilaisuuksia ja altistaa kaupunkilaisia tilanteessa, jossa koronaviruksen omikronvariantti leviää voimakkaasti. Tällä turvataan asukkaiden turvallisuutta, Arve sanoi kaupungin tiedotteessa.