Aluevaltuusto: Tässä on Lapin uusi alue­val­tuus­to – katso val­tuu­tet­tu­jen kuvat

Tulospalvelu: Katso tästä Lapin hy­vin­voin­ti­alueen ja koko Suomen vaa­li­tu­los

Aluevaalit: Uusi alue­val­tuus­to on valittu – Mitä ta­pah­tuu seu­raa­vak­si?

Pääkirjoitus

Jou­lu­kaup­pa alkoi Black Fri­days­ta

-
Toimituksesta

Kenelläkään ei varmasti jäänyt huomioimatta, että viime viikolla oli Black Friday. Se näkyi lehtien ilmoituksissa ja myös monilla eri mainoskanavilla.

Black Fridayn historia juontaa Yhdysvaltoihin. Siellä kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä. Suomessa ostosruuhka on parhaimmillaan joulun aatonaattona.

Black Fridayn sijasta voisi puhua Black Weekistä. Kauppiaat ovat esitelleet  toinen toistaan parempia tarjouksia pitkin viikkoa.

Kivijalkamyymälöissä on eletty koronan aikana tavallista kovempia aikoja. Toivottavasti musta viikko toi ainakin hetkellistä helpotusta myyntilukuihin.

Black Friday aloitti myös joulumyynnin. Ihmisille, ainakin joillekin, on jäänyt esimerkiksi ulkomaanmatkojen tekemättä jättämisen vuoksi rahaa säästöön. Odotettavissa on, että joulupukin lahjasäkki on tänäkin jouluna pullea.

Black Fridayn alennusprosentit ovat hurjat, mutta ikävä kyllä ne eivät aina kerro koko totuutta. Tavaroita lähtee asiakkaalle jopa 80 prosentin alennuksella. Osa niistä on tappiokauppaa eli tarjoustavarat ovat niin sanottuja sisäänvetotuotteita.

Itse en ehtinyt käyttää Black Fridayn tarjouksia hyväkseni. Puhetta oli jo muutama viikko sitten, että kymmenen vuotta palvellut mikroaaltouuni alkaa olla maaliviivoilla. Luukun kohdalta on irronnut kovan käytön jälkeen pieniä palasia. Ei kai uunista karkaava säteily voi olla terveydelle vaarallista?

Uuni jäi ostamatta, mutta sen hankinta on ajankohtaista. Mikroaaltouuni tulee tarpeeseen.

Juuri tarve on avainsana ostoksilla. Hetken mielijohteesta tehdyt hankinnat voivat olla aivan turhia.

Etsiskelin yhtenä päivänä varaston ja apukeittiön kaapeista hautakynttilöitä. Niitä ei löytynyt, mutta siellä oli paljon  juuri näitä hetken mielijohteesta hankittua tavaraa. Vastaan tuli leipäkone, monitoimikone lihamyllyineen, mehulinko, pöytägrilli ja leivänpaahdin. Näistä viimeisen vuoden aikana käytössä on ollut ainoastaan leivänpaahdin. En tarkkaan muista, miksi edellä mainitut tavarat tuli aikoinaan hommattua. Kaipa ne kuuluivat silloiseen aikaan ja olivat trendikkäitä. Ja ne sai ilmeisesti Tankki täyteen ohjelman huoltoasemayrittäjä Sulo Vileniä mukaillen halvalla.

Nostan hattua paikallisille yrittäjille, jotka ovat pystyneet jatkamaan toimintaansa koronan aikana ja ovat myös kehittäneet omia mallejansa esimerkiksi verkkokaupan suhteen. Silti, kun lähden hankkimaan sitä mikroaaltouunia, niin suuntaan paikalliseen kivijalkamyymälään. Tiedän, että siellä saan myyjiltä asiantuntevaa palvelua. Uunin merkkikin voi vaihtua toiseksi, kun myyjä kertoo eri vaihtoehtojen ominaisuuksista. Aina ei kannata tuijottaa pelkkää hintaa.

Juuri tarve on avainsana ostoksilla. Hetken mielijohteesta tehdyt hankinnat voivat olla aivan turhia.