Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Jope Pit­kä­sen ronski Lem­pi-hah­mo rau­hoit­tui nos­tu­rin nokassa

Kemin Jalokuvagalleria ja sarjakuvanäyttely tuovat tietoa ja tekemistä kesään.

Merelle katselee tunnelmallinen jugend-rakennus, jossa sijaitsevat Kemin Jalokuvagalleria ja sarjakuvanäyttely. Sisälle päästessä tekee mieli kurkistella huoneesta toiseen, sillä mielenkiintoista nähtävää on joka puolella.

Sarjakuvahahmo Lempi puhkuu intoa. On mukavaa päästä ihmisten ilmoille nosturin nokasta, jossa Lempi asustaa mustan kissansa kanssa. Tulevan kesän aikana Lempin löytää sisäsatamasta säännöllisesti: kesäkuussa alkavat Lempin touhutunnit, jotka jatkuvat elokuun alkuun asti.

Lempin touhutunnit ovat toiminnallisia kierroksia Jalokivi- ja sarjakuvanäyttelyissä. Touhutunneilla Lempi ja lapset tutustuvat sarjakuvakirjastossa. Tämän jälkeen seikkailu alkaa korukivien välkkeessä. Lempin lisäksi Jalokivigalleriassa kurkkivat monet muut tutut sarjakuvahahmot. Touhutunnit ovat yhdistäneet kekseliäästi jalokivigallerian ja sarjakuvanäyttelyn sisällöt, molemmat näkyvät tuntien teemoissa.

Lempin touhutunneilla kuulee erilaisten jalokivien synnystä ja pohjoisen sarjakuvan historiasta, leikkiä ja puuhaa unohtamatta.
Lempin touhutunneilla kuulee erilaisten jalokivien synnystä ja pohjoisen sarjakuvan historiasta, leikkiä ja puuhaa unohtamatta.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Lempi johdattaa lapset pisteeltä toiselle ja kertoo kokoelmista. Gallerian johtajan, Irina Lousteen, mukaan opastus tiloissa lisää näyttelyiden vetovoimaa. Lempinä puuhaa Päivi Koskela.

– Tarinoita riittää vaikka koko päiväksi, puhelias Lempi lupaa. Myös touhutuntien ulkopuolella kokonaisuus on toiminnallinen. Galleriaan saavuttaessa vierailijat saavat aarrekartan. Ryhmät voivat varata näyttelyihin opastetun kierroksen. Sarjakuvanäyttelyssä on yli 30 sarjakuvataiteilijan töitä, Jalokivigalleriassa yli kolmetuhatta koru- ja jalokiveä. Todellinen vetonaula, Suomen kuninkaan kruunu, lepää yläkerran mystisessä hämyssä.

Jalokivigalleria on lähtenyt kasvamaan Teuvo Ypyän, kemiläisen gemmologin ja kultaseppämestarin, kokoelmista. 1980-luvulla Ypyä valmisti Suomen kuninkaan kruunun alkuperäisten piirustusten mukaan.

– Lempi on sarjakuvakeskuksen maskotti, Suomen kuninkaan kruunu on Jalokivigallerian vetonaula, Koskela kertoo kruunun merkityksestä.

Koskelan mukaan lapset ovat malttaneet pysähtyä näyttelyn äärelle. Esimerkiksi yläkerran piirustustila on ollut ahkerassa käytössä. Koska nähtävää on paljon, galleriassa kannattaa vierailla useampaan kertaan. Kesän ajan gallerioissa on käytössä niin kutsuttu Kesäpassi, jolla joka viides käynti on ilmainen.

Galleria ja näyttely sijaitsevat Kemin sisäsatamassa. Lähellä sijaitsee myös Lumilinna, josta tulee näyttelyihin toisinaan isojakin ryhmiä. Vanhan tullihuoneen ympäristö puistoineen on itsessään kaunis, etenkin talvella. Matkailun kannalta jalokivigalleria ja sarjakuvanäyttely sijaitsevatkin hyvällä paikalla.

Lousteen mukaan galleria on ollut pidetty ja kehuttu nähtävyys, josta löytyy jokaiselle jotain. Etenkin heinäkuu on yleensä ollut vilkasta aikaa galleriassa. Ulkomaalaisiakin turisteja käy joka vuosi esimerkiksi Ruotsista ja Saksasta. Koronaepidemian ajan matkailualalla on ollut hiljaisempaa. Lempin avulla galleriaan on tuotu lisää ohjelmaa ja paikallisia halutaan kannustaa näyttelyihin.

Tietynlainen särmä saattaa olla osasyy sille, että Lempi on valikoitunut sarjakuvakeskuksen keulakuvaksi.

– Jorma Pitkäsen luoma Lempi-hahmo on ollut alun perin ronskinpuoleinen täti, Koskela kertoo. Nosturin nokassa Lempi vaikuttaa kuitenkin rauhoittuneen, ja touhutunnit sopivatkin kaiken ikäisille.

Tästä on kyse

Lempin touhutunnit

keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 12.00–12.45

Hinta 6€/lapsi.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

https://www.sealapland.com/kemin-jalokivigalleria-ja-sarjakuvanayttely/