Mainos

Jo­kai­nen tar­vit­see joskus apua ja ver­kos­to­ja - ”Y­rit­tä­jyys on mah­dol­li­suus to­teut­taa it­seään, ja yksin ei tar­vit­se pär­jä­tä”

Yrittäjät pitävät Lapin virkeänä ja luovat uutta. Se on kovaa työtä, ja samalla mahdollisuus tehdä juuri sitä, mikä on itselle intohimo.

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen kannustaa nuoria yrittäjyyteen: ”Yrittäjänä oppii itsestään ja omista vahvuuksistaan asioita, joista on hyötyä tulevaisuudessa kaikissa töissä.”
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen kannustaa nuoria yrittäjyyteen: ”Yrittäjänä oppii itsestään ja omista vahvuuksistaan asioita, joista on hyötyä tulevaisuudessa kaikissa töissä.”
Kuva: KATRI ALATALO

”Mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään ja elämänlaatuun saivat minut jäämään Lappiin pysyvästi. Samat syyt ovat usein liikkeellepanevia voimia, kun päättää ryhtyä yrittäjäksi”, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen pohtii.

Yrittäminen on vapautta elää omannäköistä elämää, mutta se vaatii rohkeutta.

”Yrittäminen on keino hankkia elanto ja työllistää jatkuvasta epävarmuudesta huolimatta. Roolimme yrittäjäjärjestössä on kehittää yritysten toimintaympäristöä, karsia esteitä yrittäjyyden tieltä ja helpottaa yrittäjän arkea. Pyrimme rakentamaan yhteistyötä, joka luo yrittämiseen kannustavaa ilmapiiriä yhteiskuntaan”, Kauppinen kertoo.

Hän kokee, että Lappi on maakunta, jossa on yhtä luonnollista tarjota yksinyrittäjänä paikallisia palveluita kuin ponnistaa yrittäjänä maailmalle.

”Lapin maantieteellisestä sijainnista on hyötyä kansainvälistyvälle yritykselle, mutta yrittämisen edellytykset täällä ovat vaatineet aktiivista työtä kaikilta sektoreilta. Pitkiä välimatkoja on taitettu panostamalla nopeisiin verkkoyhteyksiin, joiden avulla pienyrittäjätkin voivat tähdätä globaaleille markkinoille.”

Verkostojen merkitys

”Vaikka Lapissa kaikki tuntuvat tuntevan toisensa, yksinyrittäjänä tai aloittelevana yrittäjänä voi olla haasteita verkostoitua, löytää yhteistyökumppaneita tai samanhenkistä yhteisöä. Siksi kannattaa tulla mukaan Yrittäjiin. Meillä on monenlaisia verkostoja valmiina.”

Verkostot ovat menestyvän liiketoiminnan elinehto. Kun liittyy mukaan Yrittäjiin, on automaattisesti osa oman paikkakuntansa yrittäjäyhteisöä, jonka toiminnan keskiössä ovat verkostot, vaikuttaminen ja vertaistuki.

Aluejärjestö, Lapin Yrittäjät, tuo yrittäjiä yhteen koko maakunnasta ja keskusjärjestö Suomen Yrittäjät koko valtakunnasta. Näin Yrittäjät tarjoaa parhaat mahdolliset verkostot erilaisiin yrittäjien tarpeisiin.

Verkostoitumistapahtumissa jaetaan usein ajatuksia ja ideoita oman alueen kehittämisestä yrittäjälähtöisesti.

”Toteutamme koko järjestössä matalan kynnyksen koulutus- ja verkostoitumistapahtumia niin nuorille ja vasta-aloittaneille yrittäjille kuin pitkän linjan konkareille”, Kauppinen kertoo.

Vuoden kohokohta on Lapin yrittäjäjuhla, jota tänä vuonna vietetään syyskuussa Levillä. Juhlassa pääsee tapaamaan yrittäjäkollegoja koko maakunnasta, juhlimaan yrittäjyyttä ja omia saavutuksiaan. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita illanviettoon, eikä osallistuminen vaadi Yrittäjien jäsenyyttä. Liput, lisätiedot ja majoitusvaihtoehdot löytyvät täältä.

Vaikuttaminen yrittäjien parhaaksi

Lapin Yrittäjät tekee yrityksiä ja yrittäjyyttä tukevia toimia yhteistyössä Lapin kehittämisestä vastaavien kanssa. Järjestö parantaa lappilaisten yrittäjien arkea.

”Tehtävämme on vaikuttaa jäsenyritystemme puolesta Lapissa. Paikallista näkemystä yrittäjien arjesta saamme esimerkiksi yrittäjäyhdistysten kautta ja erilaisissa kohtaamisissa yrittäjien kanssa. Viestiä viedään suoraan vaikuttajille sekä päätöksenteosta ja suunnittelusta vastaaville toimijoille”, Kauppinen kertoo.

”Näkyvä esimerkki viimeaikaisesta vaikutustyöstä on hallitusohjelmaan tehty kirjaus valtioneuvostotasoisesta Pohjoisesta ohjelmasta, jonka eteen olemme tehneet työtä erityisesti Lapin kauppakamarin ja Lapin liiton kanssa. Kirjaus on paitsi järkevä nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, mutta tuo mahdollisuuksia yrityksille kasvaa ja luoda uutta.”

Yksi hyvä idea voi muuttaa koko elämäsi

Kauppinen kannustaa nuoria omannäköiseen elämään. Monet työt vievät etelään, mutta yrittäminen voi olla mahdollisuus jäädä Lappiin, jos niin haluaa.

”Jos valintojen teko koulutuksessa, työpaikoissa ja vaikka asuinpaikkakunnassa mietityttää, suosittelen yrittäjyyttä, sillä se ei sido näistä mihinkään. Voi pitää vaihtoehdot auki ja mielen muuttaminen on sallittua”, Kauppinen pohtii.

”Lisäksi yrittäjänä oppii itsestään ja omista vahvuuksistaan asioita, joista on hyötyä tulevaisuudessa kaikissa töissä.”

Vaikka yrittäjyys vaatii rohkeutta, tuo se vapautta tehdä asioita haluamallaan tavalla. Parhaimmillaan se on työskentelyä oman intohimon ja itselleen tärkeiden arvojen parissa.

”Yksin ei kuitenkaan tarvitse pärjätä. Oikeilla eväillä yrittäjyyden alkutaival sujuu helpommin. Yrittäjäjärjestö tarjoaa lukuisia oppaita, etuja ja neuvontaa yrittäjyyden alkuun. Opiskelijat ovat myös tervetulleita jäseniksi ja pääsevät heti osaksi Nuorten Yrittäjien verkostoa,” Kauppinen kertoo.

Lapin Yrittäjät ry

Toimii alueen yrittäjien edunvalvojana sekä yhteiskuntavaikuttajana yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämiseksi. Se on yksi Suomen Yrittäjien aluejärjestöistä. Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Tutustu Lapin Yrittäjiin, jäsenetuihin ja palveluihin osoitteessa yrittajat.fi/lappi!

-