Pääkirjoitus

Jo­kai­nen meistä tuntee jonkun veis­ka­lai­sen

-
Kuva: Jussi Leinonen
Toimituksesta

Lounais-Lapin aukeama meni uusiksi varsin ikävistä syistä. Stora Enso nimittäin ilmoitti, että se lopettaa sellun ja paperin tuotannon kahdesta paikasta, joista toinen on Veitsiluodon tehdas.

Veitsiluodossa työskentelee lähes 700 henkilöä, joista 140 on töissä kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Paperin kysyntä on laskenut roimasti, sillä lehdet luetaan, jos luetaan, verkosta ja toimistot ovat paperittomia.

Koronapandemian myötä kysynnän lasku on kiihtynyt entisestään. Etätyöt ovat vähentäneet tulostelua.

Yksistään sellutehdasta Veitsiluodon ei ilmeisesti kannata pyörittää, semminkin kun reilun kivenheiton päähän puuhataan megatehdasta, joka imuroi pohjoisen puut. Pelkkänä sellutehtaana tehdas vaatisi myös investointeja.


Stora Enso aikoo jatkossa keskittyä pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa yhtiö näkee kasvupotentiaalia.

Uuden strategiansa mukaisesti yhtiö muutti viime syksynä ja talven aikana Oulun tehtaan yhden paperikoneen kartonkikoneeksi ja sulki toisen.

Uusi kartonkikone on tarkoitus käynnistää toukokuun alkupuolella.


Vielä reilu vuosi sitten Stora Enso kehitti Veitsiluotoa, jossa aloitettiin elintarvikkeille sopivien pakkauspaperien valmistaminen. Vielä tuolloin silloisen tehtaanjohtajan Juha Mäkimattilan mukaan tuotteen “markkina on terve”.

Tehtaan lakkauttamispelosta on kuiskuteltu pitkään. Päätelmiä on tehty esimerkiksi siitä, miten tehtaaseen panostetaan. Tai ei panosteta.


Kuiskutteluista huolimatta tämä uutinen yllättää ja järkyttää. Veitsiluoto on kaupungin jälkeen Kemin suurin työllistäjä, todellinen leiväntuoja alueellemme.

Uutinen koskettaa laajasti ja kipeästi. Jokainen meistä tuntee jonkun, joka on töissä Veiskassa tai sen alihankkijalla.

Kerrannaisvaikutukset ovat alueella suuret. Hyväpalkkaiset paperityöntekijät ovat tärkeitä veronmaksajia, jotka käyttävät alueen palveluita laajasti.


Stora Enson suunnitelmien mukaan Veitsiluodon saarelle jää toimintaan saha, joka työllistää edelleen 50 henkilöä. Toivoa sopii, että jos ja kun Stora Enso ei aluetta kehitä, joku muu kehittää sitä. Esimerkiksi uutispäivänä Kauppalehti kirjoitti Muoti- ja tekstiiliteknologiayritys Infinited Fiber Companysta, joka etsii Suomesta sijaintipaikkaa tekstiilikuitua valmistavalle tehtaalleen. “Suomessa on tehdassaitteja, joissa on Infinited Fiberin tarvitsemaa infrastruktuuria. Tekstiilikuidun tuotanto muistuttaa sellun valmistusta.

Keskeiset prosessilaitteet toimittaa sellu- ja paperiteollisuusteknologiasta tunnettu Andritz. Täällä on paikkoja, joista voisi olla meille synergisiä hyötyjä ja joissa on kenties lopetettua tuotantoa”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Petri Alava Kauppalehdessä.

Uutinen koskettaa laajasti. Jokainen meistä tuntee jonkun, joka on töissä Veiskassa.