ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jo riittää vä­häi­nen poik­kea­mi­nen

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi tietyin edellytyksin ja rajoituksin myöntää rakennusluvan säännösten vähäisen poikkeamisen. Siitä on tullut pysyvä ja hyväksytty käytäntö.

Kun vanha omakoti myydään ja paikalle aletaan suunnitella 3-4 asunnon rivitaloa, usein ahneus iskee. Suunnitellaan koko tontti mahdollisimman täyteen. Neljän asunnon lisäksi yritetään mahduttaa vielä yksi. Rakennuslupa heltiää, kun poikkeama "on vähäinen", jolloin naftiksi osoittautuneessa tontissa saa sijoittaa rakennuksen vähän yli rajojen. Sama tilanne on kerrostaloja rakennettaessa.

Jokaisella tontilla on kaavoituksessa määritetyt rajat. Suunnittelijan pitäisi tiedostaa, että periaatteessa niiden sisällä tulisi pysyä. Usein jo suunnitteluvaiheessa lähdetään siitä, että ylitys on mahdollista. Asemakaavan tarkoituksena on osoittaa tarpeelliset alueet eri tarkoituksia varten, ohjata rakentamista ja muuta maankäyttöä paikallisten olosuhteiden, kaupunki- ja maisemakuvan, hyvän rakentamistavan mukaisesti.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.