Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

”Jat­sit” ovat taas ra­jat­to­mat - hei­nä­kuus­sa Tor­nios­sa ja Haa­pa­ran­nal­la nähdään muun muassa Linda Lam­pe­nius, Erja Lyy­ti­nen ja Club for Five

Merja Stenberg ja Pia Marttinen kertovat ilouutisen., että ensi vuoden ”Jatseista” tulee aidosti rajaton tapahtuma.
Merja Stenberg ja Pia Marttinen kertovat ilouutisen., että ensi vuoden ”Jatseista” tulee aidosti rajaton tapahtuma.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kalottjazz & Bluesfestivaalit eli ”Jatsit” järjestetään Torniossa ja Haaparannalla 1.–2.7. jo 39. kerran. Tornion tapahtumatuottaja Merja Stenberg ja Haaparannan kulttuurisihteeri Pia Marttinen kertovat, että tulevana kesänä toiveissa on järjestää kahden koronavuoden jälkeen täysimittainen festivaali, jossa tapahtumia on molemmin puolin rajaa. Tulevana kesänä järjestetään enemmän ilmaiskonsertteja, joiden joukossa on myös lasten konsertit molemmin puolin rajaa.

– Olemme keränneet asiakaspalautetta, jonka perusteella olemme kehittämässä tapahtumaa takaisin siihen suuntaan, että se palvelee molempien kaupunkien asukkaita, Stenberg kertoo.

Molemmat kaupungit isännöivät vajaata kymmentä konserttia. Kaupungit järjestävät festivaalin avajais- ja kirkkokonsertin vuorovuosin. Ensi kerän kirkkokonsertti on Suomen puolella Alatornion kirkossa, jossa esiintyy Laura Mikkola, Linda Lampeniuksen ja Jaani Helanderin trio.

– Olemme lisänneet konserttien  määrää entisestään ja konsertteja voi kuunnella vähän yllättävissäkin paikoissa, kuten Victoriantorin laiturilla tai Haaparannan rautatieaseman läheisyydessä. Konserttipaikoille on kävely- tai pyöräilymatka, mutta järjestämme myös jazzbussin, joka liikennöi rajan yli, kertoo Pia Marttinen.

Yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa

Blues Night järjestetään Haaparannan Stadsparkenissa. Illan aikana esiintyvät 78-vuotias Bill Öhrström sekä suomalainen blueskuningatar Erja Lyytinen täysimittaisen kokoonpanonsa kanssa.

Jazz at park taas järjestetään Suomen puolella Aineen taidemuseon puistossa. Siellä esiintyy monien suomalaisten suosikki, a capella -yhtye Club for Five.

Konsertissa soittaa myös italialainen, Tukholmassa asuva säveltäjä ja kontrabasisti Ilaria Capalbo.

Åströmin riihessä musisoi modernia jazzgenreä edustava kvartetti - Case Kämäräinen ja Victoriantorin laiturilla esiintyy multi-instrumentalisti torniolainen Julius Rantala.

Hulabaloo-kokoonpano vastaa lastenkonsertista Torniossa. Myös nuorten musiikkiopiskelijoille annetaan mahdollisuus esiintyä Open Air- lavalla.

Kaupunkien järjestämä festivaali tekee yhteistyötä paikallisten yhdistysten kanssa laajempaa. Torniolainen Riverside Jazz ry toimii kahden Riihi-konsertin tuottajana Suomen puolella ja Haaparannan Teatteriyhdistys ottaa isäntäroolin kahdessa konsertissa.

Tornion kuvataideseura on jo perinteisesti matkassa järjestämällä torstain etko-konsertin ja taidenäyttelyn.