Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Jär­jes­töt: Suomen osoi­tet­ta­va joh­ta­juut­ta ja tehtävä Eu­roo­pan paras trans­la­ki

IGLYO ja Seta vaativat, että juridinen sukupuolen vahvistaminen tulisi mahdolliseksi ilman lääketieteellistä prosessia ja myös alaikäisille.

Sateenkaarinuoret joutuvat monissa maissa kokemaan enemmän väkivaltaa kuin enemmistöryhmiin kuuluvat. Erityisen vaikealta näyttää sukupuolivähemmistöjen tilanne. Kuva pride-tapahtumasta vanhoillisena pidetystä Montenegrosta.
Sateenkaarinuoret joutuvat monissa maissa kokemaan enemmän väkivaltaa kuin enemmistöryhmiin kuuluvat. Erityisen vaikealta näyttää sukupuolivähemmistöjen tilanne. Kuva pride-tapahtumasta vanhoillisena pidetystä Montenegrosta.
Kuva: BORIS PEJOVIC

Suomen on tartuttava EU-puheenjohtajana konkreettisesti toimeen ja taattava transnuorten oikeudet lainsäädännössä. Näin katsovat Seta sekä eurooppalainen sateenkaarinuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kattojärjestö IGLYO.

– Johtajuus edellyttää konkreettisia askelia. Vain muutamissa maissa Euroopassa on varmistettu alaikäisten oikeudet sukupuolen oikeudellisessa vahvistamisessa, painottaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Helsingissä on parhaillaan meneillään IGLYOn konferenssi, jossa keskustellaan sateenkaarinuorten tilanteesta Euroopassa.

– Tiedämme, että sateenkaarinuoret kaikkialla Euroopassa kohtaavat väkivaltaa ja syrjintää kouluissa eikä siihen puututa, sanoo järjestön varapuheenohtaja Anna Robinson.

Puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa

IGLYOn toteuttaman eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan vain joka kuudes sateenkaarinuori on välttynyt kiusaamiselta tai häirinnältä, joka johtuu esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä.

Tilanne on monilla vaikea myös Suomessa. Järjestöjen mukaan vielä julkaisematon kouluterveyskysely osoittaa, että sateenkaarilapset ja -nuoret kuuluvat ryhmään, joka kokee merkittävästi muita enemmän koulukiusaamista tai seksuaalista ahdistelua. Myös vanhempien heihin kohdistama väkivalta on yleisempää kuin enemmistöryhmissä.

Järjestöjen mukaan asenteet sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat paljon huonommat kuin seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja esimerkiksi noin puolet suomalaisista transnuorista on ajatellut itsemurhaa.

"Suomeen Euroopan paras translaki"

Suomi on EU-puheenjohtajana nostanut sateenkaarioikeuksien edistämistä Euroopassa. Järjestöt haluavat, että puheet muuttuvat myös teoiksi.

Akuutisti tärkeimpänä askeleena ne pitävät translakia, josta pitäisi tehdä Euroopan paras. Se tarkoittaisi, että sukupuoli vahvistettaisiin juridisesti ilman lääketieteellistä tai byrokraattista prosessia. Pohjana olisi itsemääräämisoikeus iästä riippumatta.

– Translain kokonaisuudistukseen on otettava mukaan myös alaikäiset. Mitä vapaammin nuori voi ilmaista sukupuoltaan sitä paremmin hän voi, sanoo Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Seve Hujanen.

– Tähän kuuluu lapsen valitseman nimen käyttäminen ja oikeat henkilöpaperit.