Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jari Aarnion va­paut­ta­va tuomio Vuo­saa­ren palk­ka­mur­ha­ju­tus­sa jää voimaan – KKO ei myön­tä­nyt va­li­tus­lu­paa

Syyttäjät vaativat KKO-valituksessaan Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle tuomiota tapahtumista, joista on kulunut 20 vuotta aikaa.

Helsinki
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion vapauttava tuomio Vuosaaren palkkamurhajutussa jää voimaan. Arkistokuva.
Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion vapauttava tuomio Vuosaaren palkkamurhajutussa jää voimaan. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen/com.pic

Korkein oikeus (KKO) on päättänyt olla myöntämättä syyttäjälle valituslupaa niin kutsutussa Vuosaaren palkkamurhajutussa. Näin ollen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion vapauttava hovituomio jää voimaan.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion murhasta vuonna 2020, koska oikeuden mukaan hän tiesi henkirikossuunnitelmasta, muttei puuttunut siihen. Myöhemmin hovioikeus hylkäsi Aarnion murhasyytteen.

Hovioikeuden mukaan Aarniolla ei ollut erityistä oikeudellista velvollisuutta estää uhrin kuolemaa eikä Aarnio tiennyt palkkamurhan uhrin olevan välittömässä hengenvaarassa. Hän ei hovioikeuden mukaan myöskään tiennyt, missä tai miten henkirikos tehtäisiin.

Syyttäjät vaativat tuomiota KKO:ssa

Syyttäjät olivat vaatineet valituksessaan korkeimpaan oikeuteen, että Aarnio tuomittaisiin murhasta tai taposta, tai avunannosta tällaiseen rikokseen.

Aarnio on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Ruotsalais-turkkilainen Volkan Ünsal tapettiin vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa yksityisasunnossa. Hänen palkkamurhastaan on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Palkkamurhan taustalla oli Ruotsissa tehtyyn arvokuljetusryöstöön liittyvät tapahtumat.

Aarnio on aiemmin tuomittu muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.