Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa palaa oma­ko­ti­ta­lon sauna – ­sam­mu­tus­työt käyn­nis­sä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jari Aarnio jälleen oi­keu­den eteen – tiesikö hän am­mat­ti­ri­kol­li­sen tulossa ol­lees­ta palk­ka­mur­has­ta?

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja ex-rikollispomo Keijo Vilhunen ovat kiistäneet murhasyytteet. Vuoden 2003 palkkamurhasta on tuomittu aiemmin neljä ihmistä elinkautiseen vankeuteen.


Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Helsingin Hovioikeudessa vuonna 2017.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio Helsingin Hovioikeudessa vuonna 2017.
Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa maanantaina oikeudenkäynti, jossa Jari Aarnio on syytettynä murhasta.

Kyseessä on turkkilaistaustaisen Volkan Ünsalin palkkamurha Helsingin Vuosaaressa 16. lokakuuta vuonna 2003. Aarnio toimi tuolloin Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön päällikkönä.

Aarnion kohdalla epäillään, että hän olisi tiennyt etukäteen palkkamurhasta, mutta hän ei tehnyt mitään estääkseen rikoksen toteutumisen. Lain mukaan Aarniolla olisi ollut velvollisuus poliisina estää tietoonsa tuleva rikos.

Murhasta syytettynä on myös United Brotherhood -rikollisjärjestön entinen johtaja Keijo Vilhunen. Hänen epäillään osallistuneen murhaan yhtenä tekijänä.

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet rikokset kaikilta osin.

Palkkamurhajutun valmisteluistunto alkaa aamuyhdeksältä Helsingin käräjäoikeudessa. Jutun pääkäsittely alkaa syyskuun 7. päivä.

Aarnio on aiemmin tuomittu hovioikeudessa muun muassa törkeistä huumerikoksista kymmenen vuoden vankeuteen. Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden tuomio rikoksista, jotka kytkeytyivät poliisin kanssa yhteistyötä tehneeseen seurantalaiteyhtiöön.

Palkkamurhasta tuomittu jo neljä ihmistä

Yli 16 vuotta sitten Volkan Ünsal surmattiin kostoksi, koska tämä oli kertonut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä ja ottanut osan saaliista. Ruumista ei koskaan löydetty.

Ünsalin murhasta on aiemmin tuomittu neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Palkkamurhasta annettiin vuonna 2005 kolme murhatuomiota ja neljäs tuomio murhaan yllyttämisestä.

Syyttäjänlaitoksen helmikuussa julkaiseman tiedotteen mukaan sittemmin saatujen uusien tietojen perusteella on ilmennyt syy epäillä, että murhaan olisi ollut myös muita osallisia.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti nostaa Aarnion ja Vilhusen murhasyytteet uuden esitutkinnan perusteella. Se aloitettiin vuonna 2015 sen jälkeen, kun yksi tuomituista puhui poliisille.

Yksi neljästä murhasta aiemmin tuomitusta on Janne Raninen, joka pääsee vapaaksi ensi vuoden maaliskuussa yli 17 vuoden vankeuden jälkeen.

Helsingin hovioikeus päätti asiasta helmikuussa. Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsivat keskimääräistä pidempi vankeusaika sekä se, että hakija oli opiskellut vankilassa ammattitutkinnon. Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Ranisen vapauttamista.

Niin ikään murhasta tuomittu Raimo Andersson tapettiin keväällä 2018 hänen ollessaan lomalla vankilasta. Anderssonin murhasta tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen tunnettu kolmoismurhaaja Veli-Matti Huohvanainen.