Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Jä­nis­rut­toa il­men­nyt Suo­mes­sa run­saas­ti elo­kuus­sa

Jänisruttoa todetaan useimmiten jäniseläimissä, metsäjäniksissä ja rusakoissa.
Jänisruttoa todetaan useimmiten jäniseläimissä, metsäjäniksissä ja rusakoissa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ruokavirasto on elokuussa 2020 todennut tutkimuksissaan runsaasti jänisruttoa rusakoissa ja metsäjäniksissä. Tapauksia on todettu myös Oulun alueella.

Ruttoon kuolleessa jäniksessä ei ole bakteerista johtuvia ulospäin näkyviä tunnistettavia muutoksia, vaan tauti täytyy varmistaa laboratoriotutkimuksella.

Ruokavirasto muistuttaa, että jänisrutolta voi yrittää välttyä loppukesällä suojautumalla vertaimeviltä hyönteisiltä. Kuolleisiin jäniksiin ei pidä koskea paljain käsin, ja muutenkin tulee välttää niiden turhaa käsittelyä. Ruokavirasto tutkii kansalaisten lähettämiä tuoreita, kokonaisia jäniksiä jänisruton ja muiden tautien varalta.

Jänisrutto on Francisella tularensis -bakteerin aiheuttama tauti, joka voi tarttua paitsi moniin eläinlajeihin myös ihmisiin. Nimensä mukaisesti jänisruttoa todetaan useimmiten jäniseläimissä, metsäjäniksissä ja rusakoissa.

Ihmiseen jänisruttobakteeri voi tarttua vertaimevien hyönteisten välityksellä, hengityksen kautta, limakalvojen ja haavojen kautta tai tautiin kuolleen eläimen saastuttamassa juomavedessä. Jänisrutto aiheuttaa ihmisellä tyypillisesti korkeaa kuumetta ja imusolmukkeiden tulehdusta.

Tapauksia on havaittu Oulun lisäksi myös Kouvolan, Kotkan ja Haminan seuduilla Kaakkois-Suomessa sekä Keski-Suomessa. Yksi rusakkotapaus on todettu myös Satakunnassa.