Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Jakob In­geb­rigt­sen pön­kit­ti eu­roop­pa­lais­juok­si­joi­den it­se­luot­ta­mus­ta 1  500 metrin olym­pia­voi­tol­la

Tokio
Norjan Jakob Ingebrigtsen tuulettaa 1500 metrin olympiavoittajana.
Norjan Jakob Ingebrigtsen tuulettaa 1500 metrin olympiavoittajana.
Kuva: VALDRIN XHEMAJ

Norjan 20-vuotias Jakob Ingebrigtsen pönkitti eurooppalaisjuoksijoiden itseluottamusta afrikkalaisten ylivaltaa vastaan Tokiossa, kun hän juoksi miesten 1 500 metrillä vakuuttavaan voittoon olympiaennätysajalla 3.28,32.

Ingebrigtsen karkasi loppukaarteesta etusuoralle tullessaan kilpailun ykkössuosikkina pidetyltä Timothy Cheruyiotilta ja jätti hopeaa juosseen kenialaisen 0,69 sekunnin päähän. Euroopan vahvaa panosta korosti loppusuoralla kolmanneksi noussut Britannian Josh Kerr, joka jäi hopeasijasta vain neljä sadasosasekuntia.

Vielä kaksi vuotta sitten Dohan MM-kisoissa Kenian Cheruiyot isännöi 1 500 metrin finaalia. Siellä Ingebrigtsen urakoi 1 500 metrillä neljännen ja 5 000 metrillä viidennen sijan, mutta Tokiossa hän päätti keskittyä aikataulusyistä vain eurooppalaiselle mailille.

Ingebrigtsen on tonnivitosella kaikkien aikojen toiseksi nuorin olympiavoittaja Kenian Abel Kipropin jälkeen. Tämä oli 19-vuotias voittaessaan olympiakultaa Pekingissä 2008.

Juoksijaperheen kasvatti Ingebrigtsen ei ole itsekään epäillyt kilpailukykyään, mutta myönsi jännittäneensä, kun Tokion olympiakisat lähestyivät.

– Syömisen kanssa on ollut kamppailemista, koska olen odottanut tätä kilpailua niin kauan. Olen haaveillut tästä koko elämäni, Ingebrigtsen sanoi.

Kun Tokion olympialaiset siirtyivät koronapandemian takia vuodella, hän on kasvanut juoksijana entisestään.

Norja on esiintynyt Tokion olympiayleisurheilussa edukseen, kun Karsten Warholm juoksi miesten 400 metrin aitafinaalissa olympiakultaa ja uskomattoman maailmanennätyksen 45,94.