Jaana on las­ken­to ja Virpi us­kon­to, mutta siskoon voi aina luottaa - Aa­va­sak­san pa­vil­jon­kia pyö­rit­tä­vät Virpi ja Jaana Peitso ovat olleet tois­ten­sa tu­ki­pi­la­rit lap­suu­des­ta lähtien

Virpi ja Jaana Peitso ovat siskokset, parhaat kaverit ja yrittäjäkumppanit. Jaana ja Virpi Peitso ovat olleet toistensa tulipilarit lapsuudesta lähtien.
Virpi ja Jaana Peitso ovat siskokset, parhaat kaverit ja yrittäjäkumppanit.
Virpi ja Jaana Peitso ovat siskokset, parhaat kaverit ja yrittäjäkumppanit.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Jaana ja Virpi Peitso ovat lapsesta lähtien olleet hyvin läheisiä toisilleen. Virpi on puolitoista vuotta vanhempi kuin Jaana. Isosiskon oikeudella hän oli parivaljakon johtaja.

– Roolit ovat samat kuin pienenä, sanovat sisarukset, jotka toimivat Aavasaksan Paviljongin yrittäjinä.

Virpi määräsi vanhemman oikeudella Jaanankin urheilemaan ja teki sitä varten esimerkiksi suunnistusratoja.

– Kova koutsi se oli silloin. Virpi löi tahtia, että jaksaa, jaksaa! Jos panin hanttiin, Virpi juorusi äidille, että Jaana ei tarvitse uusia lenkkareita, koska ei lähde lenkille. Itse en juuri välittänyt karkista, joten panin suklaat talteen. Kun tuli karkin tuska, myin suklaata omasta jemmasta. Minussa oli jo silloin kauppamiestä, Jaana tunnustaa.

Sisarukset kertovat innoissaan muistoistaan ja nauravat entiselle menolle. Parivaljakko oli paljon yhdessä ja he olivat toistensa tärkeimmät kaverit, kannustajat ja tukipilarit.

– Pahin rangaistus olisi ollut, jos toinen olisi sanonut, että en ole sinun kaveri, naiset muistelevat.

Teini-iässä molemmille tuli myös omia kavereita ja muitakin kuin yhteisiä menoja, mutta sisarusten välinen kaveruus ei silloinkaan katkennut.

– Opiskeluaikana lähdimme omille teillemme, mutta ei se yhteys mihinkään kadonnut, Jaana sanoo.

Siskokset kirjoittivat toisilleen kortteja, joiden toivotus oli rakkaudella sis.


Virpi opiskeli kirjallisuutta, valmistui maisteriksi, opetti  mm. ammattiopistossa ja nykyisin ammattikorkeakoulussa. Jaana opiskeli hotelli- ja ravintola-alan esimieheksi ja lähihoitajaksi ja kävi töissä muun muassa Karkiaisen kahvilassa. Side siskosten välillä oli vahva ja siihen nivoutuivat ajan mittaan Virpin lapset ja Jaanan mies.

Sisarusten mielessä kajasteli taidekahvilan perustaminen. Paikkaa mietittiin ja kun Aavasaksan Paviljonki tuli vuokrattavaksi asia, oli taas tapetilla. Siskokset ottivat kahvila-ravintolan hoteisiinsa toukokuussa 2012 ja perustivat oman yrityksen Siivillesis avoimen yhtiön. Side siskosten välillä oli entistä tiukempi ja vähän monisäikeisempi.

– Jaanalla oli kahvilan rutiinit hallinnassa, minä tulin kuin toiseen maailmaan. Ensimmäinen juhannus oli yllätys. Ei Aavasaksan juhannus ollut kuollut! Melkein jäimme jyrän alle. Koko ajan oli hirveä kiire, Virpi kertoo.

Kiireen keskellä Jaana sai kuulla isosiskon kannustuksen, josta on myöhemmin tullut koko yrityksen slogan: "Jaksaa, jaksaa!"


Paviljongin sesonki on pääsiäisestä syyskuulle. Lokakuu on lomakuu ja joululhärdelli alkaa jo marraskuussa.  Jaana on nykyisin päätoimisesti Paviljongissa töissä, Virpi viikonloppuina ja kesällä. Juuri nyt Paviljonki on koronan vuoksi ollut kiinni. Äitienpäivä oli jo miltei täyteen varattu. Sisarukset pohtivat luovaa ratkaisua äitienpäiväksi, kun ravintolat on määrätty pidettäväksi kiinni.

Taidekahvila ei aivan toteutunut, mutta talossa on Jaanan tekemää keramiikkaa, musiikki- ja  teatteriesityksiä, peikkojuhlat sekä tapahtumia Annikki Kariniemi -viikolla ja Eino Leinon päivänä. Tulossa on myös Virpin Everstinna-monologi.


Tehtävistä Jaana hoitaa keittiön, menun ja kaiken ravintolaan liittyvän, Virpi on kassassa, tarjoilee, opastaa, siivoaa ja tuottaa ohjelmat. Mutta linja on yhteinen: kaikki tehdään alusta loppuun itse. Yhteisessä yrityksessä sopu on säilynyt . Siinä tulee esiin siskosten lojaalisuus ja solidaarisuus.

– Hyväksymme toistemme erilaiset työtavat ja tontit. Kun haluaa toiselle parasta mahdollista, on aina valmis suomaan toiselle sen hyvän, naiset tuumivat.

Näillä siskoilla on ollut yhteinen yhtiö kahdeksan vuotta, yhteinen pankkitili, lapset ja koirat.


–Jaana on älytön työmyyrä, ja oppinut, että jaksaa, jaksaa. Hän on taitava kädentöissä, ravintola-alan ammattilainen ja taiteellinen. Meillä ansaittu markkinointi toimii. Kuvat Jaanan ja Jaanan miehen  taiteellisesti asetelluista annoksista leviävät sosiaalisessa mediassa. Jaana on todella hyvä kohtaamaan ihmisiä. Jaana on suurisydäminen ja herkkä ihminen ja häneen voi aina luottaa oli tilanne, mikä hyvänsä, Virpi kuvailee siskoaan.

–Virpi on laajasydäminen ja mahtava ihminen. Hän on osaa puhua tilanteessa kuin tilanteessa. Virpi on taiteellinen, kekseliäs, huumorintajuinen ja hänellä on hauska ote elämässä. Hän on hyvä siivoamaan ja hyvä äiti. Virpi on jakanut myös lapsensa ja olen saanut olla mukana kasvatustyössä hyvin lähellä. Virpi on ollut tärkeä tukipilari myös minulle aina, Jaana kuvailee puolestaan Virpiä.

Jos kouluaineista puhutaan, Jaana on laskento ja Virpi uskonto. Jaanalla pysyvät rätingit ojennuksessa ja Virpin usko selviytymiseen ja tulevaisuuteen ei järky millään. Nyt, kun koronakriisi on päällä, uskonto ratkaisee.

– Kun tämä loppuu ja saamme aukaista ovet, odotamme kaikkia ihania asiakkaita takaisin, Virpi vahvistaa.


Siskot

Jaana Peitso

Asuu Ylitorniolla

Hotelli- ja ravintola-alan esimies, lähihoitaja.

Harrastaa keramiikkaa.

Ollut töissä mm. Karkiaisen kahvila-konditoriassa kahvilavastaavana.

Aavasaksan Paviljongin yrittäjä 2012 alkaen.

Virpi Peitso

Asuu Rovaniemellä

Opiskellut kirjallisuutta, suomen kieltä, teatteritiedettä, näyttelijäntyötä ja steinerpedagogiikkaa, valmistunut maisteriksi.

Kirjallisuusterapiaohjaaja.

Opettaa Lapin ammattikorkeakoulussa viestintää.

Aavasaksan Paviljongin yrittäjä 2012 alkaen.

Oma yritys myös ohjelmien tuottamiseen, teatteri- ja kirjallisuusryhmien ohjaukseen.