PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Italian po­li­tiik­ka on vuo­ris­to­ra­taa: se­naat­ti poisti Sal­vi­nin syy­te­suo­jan, ex-mi­nis­te­riä uhkaa jopa 15 vuoden tuomio

Vuosi sitten Matteo Salvini oli sisäministeri ja paistatteli gallup-kärjessä estettyään siirtolaisia rantautumasta maahan. Nyt hän on oppositiossa ja saattaa joutua oikeuteen ministerikautensa tekemisistä.

Legan puheenjohtaja Matteo Salvini senaatissa torstaina. Salvinilta poistettiin samana päivänä syytesuoja.
Legan puheenjohtaja Matteo Salvini senaatissa torstaina. Salvinilta poistettiin samana päivänä syytesuoja.
Kuva: FABIO FRUSTACI

Vielä viime syksynä italialaisen oikeistopopulistipuolue Legan puheenjohtajalla Matteo Salvinilla oli syytä hymyyn.

Lega johti mielipidemittauksia yli 35 prosentin kannatuksella, parhaimmillaan yli kymmenen prosenttiyksikköä pahimpia haastajia edellä. Salvini istui hallituksen sisäministerinä.

Vaikka Lega johti gallupeita, se ei johtanut hallitusta. Painavammat salkut olivat edellisissä vaaleissa paremman äänisaaliin keränneellä populistisella Viiden tähden liikkeellä ja pääministerinä oli sitoutumaton Giuseppe Conte.

Salvini teki peliliikkeensä ja esitti omalle hallitukselleen epäluottamusta. Hän laski voittavansa vaalit ja pääsevänsä pääministeriksi.

Uusia vaaleja ei järjestetty. Viiden tähden liike ja perinteinen valtapuolue Demokraattipuolue löysivät toisensa ja pelasivat Salvinin paitsioon. Nyt hän on oppositiossa ja hänen syytesuojansa on toistamiseen tänä vuonna poistettu senaatissa.

Syytesuojan äänestivät alas ne puolueet, jotka Salvinin piti voittaa vaaleissa.

Siirtolaiset jätettiin viikoiksi merelle

Mahdolliset syytteet liittyvät Salvinin 15-kuukautiseen pestiin sisäministerinä.

Kovan maahanmuuttolinjan kannattaja Salvini esti viime elokuussa siirtolaisia kuljettaneen meripelastusaluksen rantautumisen Italiaan. Siirtolaiset pääsivät lopulta maihin oikeuden päätöksellä, kun tuomari katsoi Salvinin toimineen laittomasti.

Laivalla olleet yli sata siirtolaista joutuivat olemaan merellä kolme viikkoa. Avustusjärjestöjen mukaan olot siellä olivat sietämättömiä.

Helmikuussa senaatti poisti Salvinin syytesuojan myös toisessa vastaavassa tapauksessa. Silloin kyseessä oli eri laiva. Tämän oikeudenkäynnin on määrä alkaa lokakuun alussa.

"Kyseessä on poliittinen oikeudenkäynti, ja jos joku luulee horjuttaneensa minua, hän on erehtynyt."
Matteo Salvini
Ex-sisäministeri

Salvini itse pitää oikeudenkäyntejä poliittisena.

– Minulle on ilo astella oikeuden eteen puolustamaan oikeuttani puolustaa tätä kaunista maata. Tänään menen kotiin pää pystyssä. Kyseessä on poliittinen oikeudenkäynti, ja jos joku luulee horjuttaneensa minua, hän on erehtynyt.

Salvinia uhkaa jopa 15 vuoden vankeusrangaistus vapaudenriistosta. Mikäli oikeus toteaa hänet syylliseksi, hän saa myös kiellon hoitaa julkisia virkoja ja luottamustehtäviä, mikä olisi vakava kolaus hänen pääministerihaaveilleen.

Berlusconin ja Bossin jalanjäljissä

Salvini ei suinkaan ole ensimmäinen italialaisministeri, joka joutuu oikeuden eteen.

Ex-pääministeri Silvio Berlusconi tuomittiin vuonna 2012 neljän vuoden vankeuteen talousrikoksista sekä viiden vuoden kieltoon hoitaa julkisia virkoja ja luottamustehtäviä. Vankeustuomio pysyi kaikissa oikeusasteissa, mutta lyheni automaattisesti vuoteen vankiloiden täyttymisen estämiseksi säädetyn lain vuoksi.

Berlusconia on lisäksi syytetty tai epäilty vuosien varrella virka-aseman väärinkäyttämisestä, senaattorien lahjonnasta, kunnianloukkauksesta ja seksin ostamisesta alaikäiseltä sekä laittoman puoluetuen maksamisesta. Nämä tutkinnat ovat joko kesken tai Berlusconi on vapautettu niiden päätteeksi syytteistä.

Legan perustajaa ja ex-ministeri Umbertto Bossia puolestaan syytettiin kavalluksesta käytettyään puolueen rahoja muun muassa kotinsa remonttiin. Häntä ei tuomittu, koska syyteoikeus oli vanhentunut.

Fakta

Matteo Salvini

Syntynyt 9.3.1973.

Toimi Italian sisäministerinä ja varapääministerinä kesäkuusta 2018 syyskuuhun 2019 ja europarlamentaarikkona vuosina 2004–2006 sekä 2009–2018.

Oikeistopopulistisen Lega-puolueen puheenjohtaja vuodesta 2013 lähtien. Salvinin johdossa puolue on ottanut nykyisen eurokriittisen linjansa.

Tunnetaan eurokriittisistä ja maahanmuuttovastaisista mielipiteistään. Aiheuttanut usein kohuja kannanotoillaan ja toimillaan.

Päiviä ministeripestinsä alkamisen jälkeen Salvini sanoi, että Tunisia lähettää Italiaan vain rikollisia, joiden ainut tarkoitus on tehdä rikoksia.

Hän on lisäksi määrännyt romaniväestön laskennan, halunnut karkottaa maassa olevat romanit ja harmitellut sitä, että romaneja, joilla on Italian kansalaisuus, ei voi karkottaa. Italian perustuslaki kieltää ihmisten luokittelun rodullisten ominaisuuksien mukaan.